Twee journalisten ontmoeten elkaar over de taalgrens heen

Twee journalisten ontmoeten elkaar over de taalgrens heen

Op welke grens, buiten de communautaire, ontmoeten Vlamingen en Walen elkaar? Dat is de vraag die ‘ma binômke' en ik ons stelden. Daarom gingen we voor Belgodyssee op zoek naar een koppel dat zich dicht bij onze eigen leefwereld bevindt. Als journalisten in spe, leek het medialandschap ons de ideale plaats om de samenwerking tussen een verliefd journalistenkoppel te analyseren. Caroline Etienne werkt bij de RTBF en haar verloofde is chef nieuws bij tvbrussel. “We ontmoetten elkaar bij LibertyTV, mijn vroegere werkplek. Caroline was daar stagiaire en het was langs beiden kanten meteen de ‘coup de foudre'. Elf jaar later zijn we mama en papa van een mooie dochter, Eleonore.”

Na het nemen van de verkeerde metro, komen we toch op tijd aan in Jette. We zoeken naar nummertje 148 en bellen aan. “Bonjour les filles, cinqième étage!”, zegt Caroline via de parlofoon. Filip wacht ons bovenaan de trap op met Eleonore op de arm. “Caroline springt nog even in de douche, maar neem gerust plaats in de zetel.”

Twee journalisten aan de andere kant van de taalgrens, leidt dat niet tot problemen? Die stelling wist Filip meteen van tafel te vegen. Dat ze allebei journalist zijn, speelt enorm in hun voordeel. Volgens Filip heeft het hun visie op de actualiteit verbreed en is het lezen en kijken van Franstalige en Nederlandstalige media voor beiden een enorme troef. “Je begrijpt waarom bepaalde stukken aan de ene kant zo gebracht worden, aangezien elk deel van het land zijn gevoeligheden heeft.”

Tweetalige scholen

“De keuze voor een Franstalige crèche, is een keuze die we buiten onze eigen wil hebben moeten maken. Hier in Brussel moeten we kiezen, of je nu een Franstalig of Nederlandstalig Brusselaarke bent. Eleonore gaat opgroeien in een tweetalige, meertalige stad en moet toch kiezen of ze Nederlandstalig of Franstalig is. Ik snap dat niet, en dat terwijl we hier leven in een meertalige grootstad leven. Er is hier geen enkele school waar we ons kind een tweetalig schooltraject kunnen laten volgen. Mochten we elkaars taal kennen, zou het toch allemaal zoveel makkelijker zijn?”, zegt Filip. Ook Caroline heeft het er moeilijk mee. “Oui, ça nous blesse. We hebben geen zin om te kiezen. C'est une petite belge, point.”

Transkameroen

Ons journalistenkoppel deelt buiten journalistiek, hun dochtertje en gezond eten, nog een andere passie. Filip vertelt dat hun passie voor reizen hen al naar verschillende kanten van de wereld bracht. “Samen met een bevriend journalistenkoppel zijn we naar Kameroen vertrokken voor een maand. We maakten een documentaire waarbij we heel Kameroen doorkruisten, van de extreme Noodprovincie naar de kust. Het was ons eerste project samen als koppel, maar het idee is om dat nog te doen. Vanaf dat Eleonore oud genoeg is, nemen we haar mee in de rugzak en zijn we weg hé.”

Nina Bazzarini