Tuymans en Fabre hedendaagse blikvangers van Antwerps barokjaar 2018

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het aangekondigde Antwerpse barokjaar 2018 heeft een tipje van de sluier opgelicht over het te verwachten programma. Het oeuvre van Peter Paul Rubens en zijn tijdgenoten zal in verschillende musea en op andere locaties in de stad naast dat van hedendaagse beeldende kunstenaars zoals Jan Fabre, Luc Tuymans en Tony Le Duc worden geplaatst. Tuymans wordt zelf de curator van de expo "Sanguine/Bloedrood" in het M HKA, waar hij barokwerken van onder meer Georges de la Tour en Francisco Goya in dialoog wil plaatsen met hedendaagse meesters zoals Chuck Close en Zhang Enli. Culinair fotograaf Tony Le Duc confronteert eigen werk met stillevens van Frans Snijders en anderen in het Rockoxhuis en het Snijdershuis. Jan Fabre werd dan weer gevraagd om een nieuw werk te maken dat een permanente plaats zal krijgen in de Sint-Augustinuskerk (Amuz).

Ook het MAS, het Middelheimmuseum, het Museum Plantin-Moretus, het Fotomuseum, de vijf monumentale kerken van Antwerpen (Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, Sint-Pauluskerk, Carolus Borromeus, Sint-Jacobskerk en Sint-Andrieskerk) en uiteraard het Rubenshuis zetten een eigen programma op poten voor het barokjaar, dat de titel "Antwerp Baroque 2018: Rubens as an inspiration" meekreeg. "Rubens is al eeuwen onlosmakelijk verbonden met deze stad en zal dat ook blijven" zegt Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Hij zal als gids en inspirator dienen tijdens dit evenement, waarmee we heel wat extra toeristen uit binnen- en buitenland naar Antwerpen willen lokken."

Het Antwerpse barokjaar rond Rubens wordt ook het eerste in een reeks van drie jaren waarin Toerisme Vlaanderen telkens een gevarieerd programma rond een klassieke Vlaamse meester ondersteunt. 2019 wordt het Bruegeljaar, 2020 het Van Eyckjaar. "We belichten het oeuvre en de persoon, maar gaan ook voor een crossover naar andere sectoren en hedendaagse artiesten", zegt Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). "Op die manier willen we een langetermijnassociatie opbouwen tussen Vlaanderen en vakmanschap."

bron: Belga