Tusk en May bellen vanavond

Tusk en May bellen vanavond

Europees president Donald Tusk en de Britse premier Theresa May bellen elkaar vanavond over de laatste ontwikkelingen in de brexit. Dat bevestigt een woordvoerder van Tusk. May zakt voorlopig dus niet af naar Brussel. Het Britse Lagerhuis schaarde zich gisteravond achter twee amendementen op het echtscheidingsakkoord dat premier May eerder had bereikt met de Europese onderhandelaars. May krijgt een mandaat om in Brussel "alternatieve regelingen" te onderhandelen die de Ierse backstop - het vangnet om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland te vermijden - moeten vervangen. Daarnaast sloot het parlement ook een no deal-scenario uit, al is die stemming eerder symbolisch.

Europees president Donald Tusk maakte kort na de stemmingen in Londen al duidelijk dat er maar weinig onderhandelingsruimte is. Over het echtscheidingsakkoord kan niet opnieuw onderhandeld worden, klonk het. Tusk en May bellen elkaar woensdagavond rond 18u45 onze tijd over de laatste brexit-verwikkelingen.

Straks gaat premier May opnieuw naar het parlement voor het wekelijkse vragenuurtje. Daarna wordt Labour-leider Jeremy Corbyn in Downing Street 10 verwacht. May gaat dus voorlopig niet naar Brussel om eventuele nieuwe onderhandelingen op te starten. Via haar brexitminister Steve Barclay werd vanochtend al duidelijk dat de Britse regering nog geen alternatieven voor de Ierse grenskwestie klaar heeft.

bron: Belga