Turkse politie pakt acht verdachten op

Turkse politie pakt acht verdachten op

Het gaat om de eerste arrestaties sinds de dodelijke aanslag van oudejaarsnacht. Over de identiteit van de opgepakte verdachten is weinig bekend, maar het is wel zeker dat de schutter er niet bij is. Over hem is er ook nog niet veel geweten. Volgens Turkse media gaat het om een man uit Centraal-Azië, waarschijnlijk uit Kirgizië of Oezbekistan. Hij zou ook bij de terroristische cel aangesloten zijn die vorig jaar de aanslag pleegde op de internationale luchthaven van Istanboel. Bij het per perse gaan was hij nog steeds voortvluchtig.

Gisteren werd het vermoeden bevestigd dat IS achter de aanslag zit. Amaq, het persbureau van de terreurgroep, stelde dat een "heldhaftige soldaat van het kalifaat de beroemde nachtclub aanviel waar christenen hun heidense feest vierden".

Bij de aanval op de exclusieve en populaire nachtclub kwamen 39 mensen om het leven. Er zijn heel wat buitenlanders bij, 26 van de 38 slachtoffers die al geïdentificeerd konden worden, waaronder een Belg. Verder zijn er ook slachtoffers uit Saoedi-Arabië, Irak, Israël, Marokko, Libanon, Libië en India. Volgens het Turkse persagentschap Anadolu raakten 69 mensen gewond.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in een verklaring gezegd dat Turkije zijn strijd tegen terrorisme voorzet en vastbesloten is te doen wat nodig is om de rust en veiligheid van burgers te waarborgen.