Turkse inval in Syrië - Trump: "Productieve" meeting met Erdogan, "grote fan" van Turkse leider

Turkse inval in Syrië - Trump: "Productieve" meeting met Erdogan, "grote fan" van Turkse leider

De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag verklaard dat hij "eerlijke en productieve" gesprekken had met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Erdogan was woensdag bij Trump op de koffie in Washington, om de spanningen tussen Turkije en de VS weg te masseren. Die waren danig opgelopen sinds de Turkse inval in het noordoosten van Syrië, om de Koerden daar te verdrijven. Die waren bondgenoten van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS. Trump zei na het gesprek dat het staakt-het-vuren tussen Turkije en de Syrische Koerden grotendeels standhoudt. "Het is een complexe situatie", zei de president. Hij herhaalde dat Koerden en Turken al "honderden jaren" aan het vechten zijn.

"Ik ben een grote fan van de president", verklaarde Trump. Hij zei ook dat "Turkije, zoals iedereen weet, een belangrijke bondgenoot is in de Navo".

De Turkse operatie in Syrië is zeker niet het enige dossier dat de relaties tussen Washington en Ankara heeft verzuurd. Erdogan haalde tijdens hun gesprek ook de resolutie over Armenië aan, die eind oktober werd goedgekeurd. Daarin erkende het Huis van Afgevaardigden de massamoord op Armeniërs van een eeuw geleden als een genocide. Die resolutie werpt volgens de Turkse president een schaduw over de relatie tussen de VS en Turkije.

Verder verwees Erdogan naar de kwestie rond de Turkse prediker Fethullah Gülen. Turkije beschuldigt hem ervan achter de poging tot staatsgreep van juli 2016 te zitten. Gülen leeft in ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania, en Ankara heeft al ettelijke keren tevergeefs aangedrongen op zijn uitlevering. Ook nu hamerde Erdogan op die uitlevering. "Ik hoop dat ze deze terrorist naar ons terugsturen, zoals wij terroristen uitleveren als dat aan ons gevraagd wordt", verklaarde Erdogan op de persconferentie.

Een andere twistappel is de aankoop door Turkije van het Russische raketafweersysteem S-400. Dat viel niet in goede aarde aan Amerikaanse zijde. De vrees is dat Rusland via het afweersysteem aan gevoelige gegevens zou kunnen geraken over de capaciteiten van de F-35-gevechtsvliegtuigen van de Amerikanen, en er wordt ook rekening gehouden met veiligheidsrisico's voor de militaire uitrusting van de NAVO in Turkije. Ankara is door Washington overigens uit het F-35-programma gegooid, waarin Turkije nochtans een belangrijke partner was. Volgens Erdogan kunnen de twee landen deze kwestie "enkel via een dialoog te boven komen". De Turkse president heeft naar eigen zeggen aan Trump verklaard dat Turkije Amerikaanse gevechtsvliegtuigen kan kopen "als die aan de gewenste voorwaarden worden aangeboden".

bron: Belga