Turkije zal "dreigementen" van Trump "niet tolereren"

Turkije zal "dreigementen" van Trump "niet tolereren"

Turkije zal geen enkel dreigement tolereren. Dat heeft Ankara gezegd in een reactie op verklaringen van de Amerikaanse president Donald Trump. Die had met sancties tegen Turkije gedreigd indien het land niet onmiddellijk maatregelen neemt om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten. "Niemand heeft bevelen aan Turkije te geven. Wij zullen nooit dreigementen tolereren, van wie ze ook komen", verkondigde de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu op Twitter. "De rechtstaat geldt voor iedereen, zonder uitzondering."

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence liet eerder op de dag optekenen dat de Verenigde Staten sancties zullen opleggen aan Turkije indien er niet onmiddellijk maatregelen worden genomen om de Amerikaanse dominee Andrew Brunson vrij te laten. Kort daarop volgde een tweet van president Trump. "De Verenigde Staten gaan zware sancties opleggen aan Turkije voor de langdurige opsluiting van Brunson", luidde het daarin.

Intussen zouden de Amerikaanse minister van de Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en zijn Turkse evenknie vandaag telefonisch contact hebben gehad met elkaar. Dat maakte althans een hooggeplaatste Turkse verantwoordelijke bekend, zonder evenwel meer details te verschaffen.

Brunson zit sinds oktober 2016 in een Turkse cel op beschuldiging van "terrorisme" en "spionage". De zaak zet zware druk op de betrekkingen tussen Ankara en Washington. Trump vroeg de voorbije weken en maanden al meermaals persoonlijk om de vrijlating van de Amerikaan. De Amerikaanse president omschrijft de dominee als "een goede christen, familieman en een prachtige mens". Een Turkse rechtbank besloot gisteren om de dominee onder huisarrest te plaatsen. "Een welkome eerste stap, maar niet voldoende", verklaarde Mike Pence daarop.

bron: Belga