Turkije vraagt internationale coördinatie van crisis Syrische vluchtelingen

Turkije vraagt internationale coördinatie van crisis Syrische vluchtelingen

Turkije heeft tot een coördinatie op wereldniveau opgeroepen om de crisis van de honderdduizenden Syrische vluchtelingen van de jarenlange oorlog in hun land op te lossen. Turkije vangt 4 miljoen vluchtelingen op, wereldwijd het grootste aantal in één enkel land. Meer dan 3,6 miljoen van hen komen uit buurland Syrië, waar in 2011 een verwoestend conflict uitbrak. "We hebben coördinatie met de internationale gemeenschap nodig om de Syrische vluchtelingencrisis te helpen oplossen op een veilige manier", zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu, op een persconferentie in Beiroet.

De internationale gemeenschap moet volgens hem meer oog hebben voor de basisnoden van Syriërs die naar hun land terugkeren. Hij bood aan een gezamenlijk platform op te zetten met Libanon, Jordanië en Irak - andere buurlanden van Syrië.

De Libanese minister van Buitenlandse Zaken, Jubran Bassil, zei op dezelfde persconferentie dat er nauwe coördinatie zou moeten zijn tussen Libanon, Turkije en Jordanië om "de gepaste oplossing" te vinden voor de terugkeer van de Syrische vluchtelingen naar hun land. "Libanon staat steeds achter de waardige terugkeer van de Syrische vluchtelingen naar hun land", aldus Bassil.

Libanon heeft zowat 1 miljoen geregistreerde Syrische vluchtelingen. Libanese functionarissen hebben herhaaldelijk gezegd dat de instroom van vluchtelingen uit Syrië zwaar woog op de slabakkende economie van het land.

bron: Belga