Turkije arresteert kritische Nederlandse journaliste

Turkije arresteert kritische Nederlandse journaliste

Ebru Umar, een Nederlandse columniste, werd dit weekend even vastgehouden door de Turkse politie. Ze had zich in in haar column en tweets kritisch uitgelaten over de Turkse president Erdogan.

Umar werd zaterdagavond door de Turkse politie meegenomen uit haar huis in Kusadasi. Op Twitter schreef ze: "Oké. Politie voor de deur timeline. Geen grap." Volgens Umar wordt ze in staat van beschuldiging gesteld omwille van het plaatsen van haar kritische berichten. Aan Metro Nederland, een van haar werkgevers, liet de columniste weten dat ze naar het ziekenhuis moest om te bewijzen "dat ze niet is mishandeld". De krant meldde ook dat haar laptop in beslag is genomen. In de loop van zondag tweette Umar dat ze weer vrij was, maar Turkije niet mocht verlaten.

"Megalomane dictator"

Vorige week uitte Umar in haar wekelijkse column heel wat kritiek op de mail die het Turkse consulaat had rondgestuurd. Daarin werden Turkse Nederlanders opgeroepen om beledigingen aan het adres van de Turkse president te melden. De columniste schreef onder meer: "maar tegen elke Nederturk die de oproep van het Turkse consulaat steunt en meent NSB'ertje te kunnen spelen over wat Nederlanders in Nederland zeggen over Sultan Erdogan, de megalomaanste dictator die Turkije sinds de oprichting van de republiek in 1923 kent, heb ik maar een ding te zeggen: go fuck yourself."

De arrestatie van Umar volgt kort na de klacht van de Turkse regering tegen een sketch van de Duitse komiek Jan Böhmermann. Die had een beledigend gedicht geschreven aan het adres van Erdogan. De zaak groeide uit tot een heel netelige kwestie voor de Duitse regering en wakkerde de discussie aan over de mogelijkheid beperking van de vrije meningsuiting en persvrijheid in Turkije.

Foto Twitter / @umarebru