Tsunami na onderzeese vulkaanuitbarsting richt veel schade aan op Tonga (video’s)

De tsunami als gevolg van de spectaculaire vulkaanuitbarsting in de buurt van eilandstaat Tonga heeft «aanzienlijke» schade aangericht in Nuku’alofa, de hoofdstad van het land. Dat maakte de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern bekend. De dreiging zou wel voorbij zijn.

door
Redactie Online
Leestijd 2 min.

Het tsunamialarmcentrum voor de regio van de Stille Oceaan (PTWC) communiceerde om 4 uur Belgische tijd dat de dreiging van een tsunami voorbij is. Wel blijven lichte veranderingen van het zeeniveau gedurende enkele uren nog mogelijk. «De tsunami heeft een aanzienlijke impact gehad op de noordelijke kust van Nuku’alofa, met schepen en grote rotsen die aan wal werden geworpen», zei Ardern. Maar slachtoffers zouden er niet zijn. Over schade op andere eilanden van Tonga zei de Nieuw-Zeelandse premier niets.

Nieuw-Zeeland gaat een observatievliegtuig van het leger vandaag een vlucht laten uitvoeren in de regio, als de vulkanische aswolken dat toelaten. De communicatie met Tonga is onderbroken, nadat zaterdag een onderzeese kabel beschadigd geraakt was. Maar Ardern verklaarde dat haar regering contact had met haar diplomatieke vertenwoordiging in Nuku’alofa.

Ardern zei dat er «op dit moment geen grote uitbarsting aan de gang is» en dat de as niet langer neervalt. Maar meer vulkanische activiteit wordt niet uitgesloten.

Ook schade in Nieuw-Zeeland

Ook Japan meldde dat de tsunamiwaarschuwing sinds 12.00 uur (04.00 uur Belgische tijd) opgeheven is, nadat de autoriteiten 210.000 inwoners gevraagd hadden om hoger gelegen gebieden op te zoeken. Voor de kust van Amami, een stad op de gelijknamige Amami-eilanden, werd een vloedgolf van 1,2 meter geregistreerd. Er zijn geen berichten van schade of gewonden.

Volgens the ngo Save The Children Fiji waren er ook vloedgolven in Fiji en Vanuatu. Er is schade in de kustregio’s, maar er vielen geen dodelijke slachtoffers.

Ook in Nieuw-Zeeland is er schade. In Tutukaka, een kustplaatsje in de Northlands, de meest noordelijke regio van de eilandengroep, werden in de jachthaven verschillende boten verwoest, meldt de krant New Zealand Herald. Er zou voor miljoenen Nieuw-Zeelandse dollars aan schade zijn.