Trump zegt trip naar Denemarken af omdat Groenland niet te koop is

Trump zegt trip naar Denemarken af omdat Groenland niet te koop is

"Denemarken is een heel speciaal land met ongelooflijke mensen, maar gezien de opmerking van premier Mette Frederiksen, dat ze niet geïnteresseerd is om de aankoop van Groenland te bespreken, zal ik onze ontmoeting van over twee weken verschuiven naar een ander moment", aldus Trump op Twitter. Tegelijk bedankte hij Frederiksen omdat ze door haar "directheid" de VS en Denemarken "veel kosten en inspanningen heeft bespaard".

Denmark is a very special country with incredible people, but based on Prime Minister Mette Frederiksen's comments, that she would have no interest in discussing the purchase of Greenland, I will be postponing our meeting scheduled in two weeks for another time....

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 20, 2019

....The Prime Minister was able to save a great deal of expense and effort for both the United States and Denmark by being so direct. I thank her for that and look forward to rescheduling sometime in the future!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) August 20, 2019

De Amerikaanse president zou op 2 september eigenlijk een staatsbezoek aan Denemarken brengen op uitnodiging van koningin Margrethe II. De twee landen zijn NAVO-bondgenoten en, hoewel de VS nooit een duidelijke agenda op tafel legden, werd verwacht dat onder andere over het Noordpoolgebied zou worden gesproken.

"Een absurde discussie"

In de 20ste eeuw overwogen de Verenigde Staten al eens om het Groenland te kopen, maar ook toen weigerde Denemarken. Het gebied heeft grotendeels zelfbestuur, maar Denemarken blijft bevoegd voor buitenlandse zaken, defensie en het monetaire beleid.

De deense premier Mette Frederiksen wil van geen verkoop weten.
Foto AFP / H. Kobleins

De Deense premier Mette Frederiksen benadrukte zondag dat "Groenland niet te koop" is. "Ik hoop dat dit niet ernstig bedoeld is", zei ze volgens een lokale krant. "Het is een absurde discussie en Kim Kielsen (de premier van Groenland) heeft uiteraard duidelijk gemaakt dat Groenland niet te koop is en daar eindigt het", aldus Frederiksen aan de Deense openbare zender DR.