Trump maakt ommekeer over coronavirus: “het zal nog verslechteren”

Trump maakt ommekeer over coronavirus: “het zal nog verslechteren”

De coronapandemie maakt grote brokken in de Verenigde Staten. Met opnieuw 1.000 doden en 68.000 besmettingen in de afgelopen 24 uur krijgt het land het virus totaal niet onder controle. Ook president Trump lijkt de ernst van de situatie nu in te zien. In de eerste persconferentie over het Covid-19-virus sinds April waarschuwde hij de Amerikanen voor de toekomst - een bocht van 180 graden tegenover de afgelopen maanden.

"Ik draag met plezier een mondmasker"

"De situatie zal waarschijnlijk eerst slechter worden voor het beter wordt, helaas. Dat vind ik niet fijn om te zeggen, maar het is nu eenmaal zo", sprak de president klare taal. Trump vroeg zijn landgenoten om zich te houden aan de regels van social distancing, hun handen zo vaak mogelijk te wassen en moedigde hen zelfs aan om een mondmasker te dragen. Hij verandert daarmee helemaal van mening in het mondmaskerdebat.

Eerder noemde hij het dragen van mondmaskers "politiek correct" en weigerde hij er zelf één op te zetten. Maandag tweette hij echter al een foto van zichzelf met mondmasker waarbij hij suggereerde dat het dragen ervan "patriottistisch" is. Tijdens een recent bezoek aan een militair hospitaal droeg hij ook een mondmasker. Op de persconferentie vannacht toonde hij dat hij er altijd een bij heeft. "Ik zal het met plezier dragen, dat zei ik eerder al", stelde Trump.

We are United in our effort to defeat the Invisible China Virus, and many people say that it is Patriotic to wear a face mask when you can't socially distance. There is nobody more Patriotic than me, your favorite President! pic.twitter.com/iQOd1whktN

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 20, 2020

Vaccin

Aan de jonge Amerikanen vroeg hij om drukke bars en indoor-activiteiten te vermijden. "Wees veilig en slim", klonk het. Verder bedankte hij de gezondheidswerkers die aan het front het virus bestrijden. Hoewel de situatie er in de Verenigde Staten er erg grimmig uitziet, klonk de president ook strijdbaar. "We zullen een vaccin ontwikkelen en het virus verslaan." Met de ontwikkeling van een vaccin en een behandeling gaat het volgens Trump "erg goed".