Trump: "eenheid" in G7 over Iran

Trump: "eenheid" in G7 over Iran

De Amerikaanse president Donald Trump meent dat de landen van de G7 "vooruitgang hebben geboekt" en "een gevoel van eenheid" over de aanpak van Iran hebben. Dat heeft hij vandaag gezegd op de laatste dag van de top van de wereldleiders van de zeven grootste democratische industrielanden in Biarritz. "We hadden grote eensgezindheid, zelfs over Iran. Er is veel vooruitgang geboekt over Iran", zo verklaarde Trump, die beklemtoonde dat dit geldt voor "alle zeven landen". De president wees erop dat alle landen (VS, Canada, Japan, Verenigd Koninkrijk, Italië, Duitsland en Frankrijk) zich verzetten tegen het idee dat Iran over kernwapens zou beschikken.

Trump, die het woord nam voor een bilateraal onderhoud met de Duitse bondskanselier Angela Merkel, beklemtoonde dat de top in Biarritz "echt goed" en "erg succesvol" is geweest.

Trump heeft de Verenigde Staten teruggetrokken uit het internationale akkoord dat moet verhinderen dat het nucleaire programma van Iran tot de ontwikkeling van kernwapens leidt. Hij voerde ook opnieuw zware economische sancties tegen Teheran in. De Europese landen blijven ijveren voor het voortbestaan van het akkoord.

bron: Belga