"Treurig proces, surrealistische tijden"

"Treurig proces, surrealistische tijden"

Europees president Donald Tusk vindt dat de Britse premier Theresa May in haar toespraak een "meer realistisch" beeld heeft geschetst van het Britse vertrek uit de Europese Unie. "Treurig proces, surrealistische tijden maar ten minste een meer realistische aankondiging over Brexit", zo deelde Tusk op sociale media mee. Tusk beklemtoonde voorts in zijn boodschap dat de 27 andere lidstaten "verenigd" zijn en "klaar" om de onderhandelingen aan te vatten eenmaal Londen artikel 50 van het Europese verdrag activeert.

Een woordvoerder van Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zei dan weer dat Juncker "met interesse" een briefing over de toespraak van May aanhoorde. Juncker leidde de wekelijkse vergadering van eurocommissarissen op het moment van de speech. Op standpunten en specifieke verzoeken van de Britten reageert de Commissie pas wanneer artikel 50 ingeroepen wordt.

Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie, stelde dan weer in een korte reactie op sociale media dat "een akkoord over een geordend vertrek een noodzakelijke voorwaarde is voor een toekomstig partnerschap".

bron: Belga