Training van extra politie voor Noord-Ierland

Training van extra politie voor Noord-Ierland

Honderden Britse politieagenten zullen getraind worden om mogelijk in Noord-Ierland te worden ingezet, uit vrees voor ordeverstoring bij een Britse exit uit de Europese Unie zonder akkoord, zo hebben media vandaag gemeld. Bijna duizend politieagenten uit Engeland en Schotland beginnen naar verwachting deze maand te trainen voor een mogelijke opstelling in Noord-Ierland na een brexit zonder akkoord, meldde de krant The Guardian. Britse politiekorpsen kregen het verzoek vrijwilligers te sturen voor de training, na een vraag om versterking van de Noord-Ierse politiedienst PSNI (Police Service of Northern Ireland) om eventuele onrust aan te pakken als grenscontroles worden ingevoerd na de brexit, schreef de krant.

Noord-Ierland zou op 29 maart met de rest van het Verenigd Koninkrijk uit de EU stappen, terwijl Ierland in de Europese Unie blijft. De Britse raad van politiechefs NPCC (National Police Chiefs' Council), die wederzijdse hulp tussen politiekorpsen coördineert, zei dat het Noord-Ierse PSNI geen formeel verzoek om hulp had overgemaakt. Maar de politiediensten "blijven zich voorbereiden" op mogelijke gebeurtenissen "naarmate de exit uit de Europese Unie dichterbij komt".

PSNI kreeg in december 16,5 miljoen pond (ruim 18 miljoen euro) extra ter voorbereiding op de brexit en wil dat geld gebruiken om tegen april 2020 308 manschappen aan te werven, meldde de krant Belfast Telegraph vandaag.

bron: Belga