Toppers halen neus op voor Dwars door Vlaanderen

Toppers halen neus op voor Dwars door Vlaanderen

Zo hoef je morgen aan de start in Roeselare niet te zoeken naar Peter Sagan, Greg Van Avermaet, Tom Boonen, John Degenkolb of Alexander Kristoff. De vijf tenoren van het voorjaar richten hun pijlen op wat nog komen moet: de E3 Harelbeke, Gent-Wevelgem en natuurlijk de Ronde van Vlaanderen.

Een beetje zuur voor de organisatie, die dit jaar voor het eerst kan uitpakken met het WorldTour-label. Vanaf volgend seizoen zou dat euvel grotendeels verholpen moeten zijn wanneer Dwars door Vlaanderen een week wordt opgeschoven.

Op Team Sky en Dimension Data na wagen wel alle topteams hun kans. Vooral de Belgische ploegen vaardigen een sterke selectie af. Zo heeft Lotto-Soudal met Tiesj Benoot, Jürgen Roelandts en titelverdediger Jens Debusschere drie ijzers in het vuur.

«Ik ben ervan overtuigd dat we de ploeg hebben om Dwars door Vlaanderen opnieuw te winnen», zegt die laatste. «Tiesj en Jürgen zijn onze sterke mannen op de kasseistroken en de hellingen. Als ik na de laatste kasseistrook vooraan zit, zal ik sprinten voor de overwinning.»

Bij de concurrenten van QuickStep Floors kan Niki Terpstra alleen recordhouder worden. De Nederlander is een van twaalf renners die de klassieker twee keer wonnen. Een derde overwinning zou dus historisch zijn, al kan de ploeg van Patrick Lefevere ook rekenen op Zdenek Stybar en Philippe Gilbert.

Debusschere beseft dat hij hen nauwlettend in het oog zal moeten houden. «QuickStep Floors start ook met een sterke ploeg, dus zal het een bikkelharde strijd worden», voorspelt de West-Vlaming. «Ik denk dat de koers zoals ieder jaar zal ontploffen op de Taaienberg. Zeker nu de concurrentie zo groot is geworden, zal het er even hard drummen zijn als tijdens de Ronde van Vlaanderen.»