Topman Jo Cornu vertrekt bij NMBS

Topman Jo Cornu vertrekt bij NMBS

Het vertrek van Cornu is voor binnen een paar maanden zijn. De CEO zal een nog een paar belangrijke dossier afwerken en daarna plaats ruimen voor zijn opvolger. Cornu had eerder al aangegeven dat een vertrek niet ondenkbaar was. Na de goedkeuring van het hervormingsplan voor de NMBS, onder de intussen al vervangen minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR), beschouwde Cornu zijn job als afgerond.

"Ik hoop dat de belangrijke beslissingen in het kader van de grote akkoorden met de federale staat voor mijn vertrek genomen worden", liet de spoorbaas weten in een reactie. "Ik zal dus mijn opvolger een duidelijk kader achterlaten om de leiding van NMBS in handen te nemen.”

Een bijkomende reden voor zijn vertrek is de hoge leeftijd van Cornu zijn. De topman is al 72 jaar oud en was recent ook een tijdje afwezig door ziekte. Het is bovendien een publiek geheim dat Cornu allesbehalve goed overeenkwam met Luc Lallemand, de grote baas van infrastructuurbeheerder Infrabel. Ook binnen de regering kende de topman zijn tegenstanders. Zo werd er regelmatig gefronst bij zijn voortvarende stijl.

Met het ontslag van Cornu, ziet de federale regering twee belangrijke pionnen in de hervorming van de NMBS verdwijnen. Die hervorming liep al vertraging op door het ontslag van Galant en zal ook door deze personeelswijziging extra tijd in beslag nemen. Jo Cornu wilde zelf niet officieel reageren. Het is ook nog niet geweten wie hem zal vervangen.

Belga / D. Waem