Top Trump-Poetin - Democraten willen publieke hoorzitting van team-Trump

Top Trump-Poetin - Democraten willen publieke hoorzitting van team-Trump

In de Verenigde Staten zijn de Democraten dinsdag niet te spreken over de poging van president Donald Trump om terug te komen op zijn uitspraken over Rusland in Helsinki. "Hij probeert onderuit te komen van wat hij gisteren heeft gezegd. Het is 24 uur te laat en op de verkeerde plaats", reageert de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, op Twitter. Hij roept op tot een publieke hoorzitting van het team van Trump. Trump maakte dinsdag na hevige kritiek op zijn uitlatingen tijdens zijn topontmoeting van maandag in Finland met de Russische president Vladimir Poetin, een bocht van 180 graden. Hij gaf dan toch toe dat er Russische inmenging was tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en zei dat hij zich maandag op de persconferentie in Helsinki verkeerd had uitgedrukt. Hij zei "Ik zie niet in waarom het Rusland zou zijn", over die inmening, terwijl hij eigenlijk "Ik zie niet in waarom het Rusland niet zou zijn" bedoelde, zo verklaarde hij dinsdag.

Schumer spreekt in zijn reactie op Twitter van een "teken van zwakte". Dat Trump niet in Poetins gezicht durft te zeggen dat hij liegt, zegt de Russische president dat Trump "de moed, de kracht en misschien zelfs de overtuiging niet heeft" en dat hij hem kan "uitbuiten".

De minderheidsleider in de Senaat roept daarom op tot een aantal concrete stappen, waaronder het verstrengen van de sancties tegen Rusland en een einde aan de aanvallen door de Republieken op "het ministerie van Justitie, de FBI en de speciale aanklager" die het onderzoek voert naar Russische inmenging.

"Waarschijnlijk het belangrijkste is dat onze Republikeinse collega's ons onmiddellijk moeten steunen bij het vragen van een publieke getuigenis van het nationaal veiligheidsteam dat in Helsinki was", zegt Schumer. "Waar zijn de nota's van de private ontmoeting van de president? Waarmee heeft president Donald Trump ingestemd? Zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en ambassadeur Jon Huntsman achteraf gebrieft?"

Ook Nancy Pelosi, de Democratische minderheidsleider van het Huis van Afgevaardigden, haalde op Twitter uit naar Trump. Volgens haar richt hij zware schade aan de Verenigde Staten aan. "Het terugkrabbelen van de president creëert meer vragen dan antwoorden en het Amerikaanse volk verdient het om te weten of de president echt achter het Amerikaanse volk en onze democratie staat."

bron: Belga