Toby Alderweireld: "EK-winst is doel"

Toby Alderweireld: "EK-winst is doel"

"Uiteraard is de EK-titel ons doel, dat is toch logisch. Als sportman wil je altijd winnen". Toby Alderweireld wil met de Belgen iets moois neerzetten op het EK en mikt hoog. "We hebben één doel en dat is die titel", klonk het vanmiddag na de training van de Rode Duivels in Le Haillan. Scoren én de nul houden in je 60e interland voor je land, Toby Alderweireld heeft veel plezier beleefd aan de achtste finale van de Rode Duivels van zondag tegen Hongarije. 'Mega Toby' opende na tien minuten de score in Toulouse en scoorde zijn tweede doelpunt als international. "Ik voel me vooral enorm trots dat ik op een EK voor mijn land heb kunnen scoren en mijn team zo heb kunnen helpen."

Alderweireld maakte dit EK al vier keer op rij de 90 minuten vol, maar geeft toe dat het na een slopend seizoen fysiek zwaar is. "We zijn vrijwel letterlijk bijna exact een jaar bezig en fysiek en mentaal is dat zwaar, zoiets kruipt best wel in de kleren. Misschien moet de Premier League maar eens nadenken over een rustperiode, wij spelen altijd. Persoonlijk vind ik dat mijn niveau op dit EK in stijgende lijn gaat en dat van bij Tottenham benadert. Net zoals bij de ploeg gaat het ook bij mij crescendo", aldus Alderweireld.

Tegen Wales moet Alderweireld het zonder Thomas Vermaelen naast zich zien te redden, de verdediger van Barcelona is immers geelgeschorst. "Natuurlijk is het jammer dat Thomas Wales mist, want het begon echt te draaien met ons tweetjes centraal achterin. Er zijn voldoende andere spelers om de afwezigheid van Thomas op te vangen. Er zijn een paar opties, maar de coach beslist. De meest logische vervangers zijn in mijn ogen Jason Denayer of Jan Vertonghen. Ik ben van oordeel dat Jan een uitstekend toernooi speelt op de linkerflank, hij heeft van de nood echt een deugd gemaakt en ik ben hier echt onder de indruk van zijn prestaties", klonk het bij de 27-jarige Antwerpenaar, die ook heel tevreden is over de prestaties van Thibaut Courtois. "Thibaut is enorm belangrijk voor ons, hij speelt al jaren op een heel hoog niveau. Ook Simon (Mignolet) en Jean-François (Gillet) doen het uitstekend op training en houden Thibaut zo scherp."

Alderweireld en ploegmaats kijken vrijdag bij de laatste acht in Rijsel Wales in de ogen, een tegenstander die hen niet onbekend is. "Wales heeft na Gareth Bale met Aaron Ramsey en Joe Allen nog twee uitstekende spelers. Ik vind dat Wales verdedigend sterker staat dan Zweden. Ze zijn heel gevaarlijk in de omschakeling en zoeken snel Bale, het is aan ons om slim en als een hecht team te spelen en geen domme fouten te maken in balbezit".

bron: Belga