TikTok opnieuw beschuldigd van 'verbergen' #BlackLivesMatter-video's

TikTok opnieuw beschuldigd van 'verbergen' #BlackLivesMatter-video's

Begin juni bracht TikTok een statement naar buiten waarin het bestuur hun excuses aanbood aan de zwarte gebruikers die zich onveilig, niet gesteund en onderdrukt voelden. Toch blijft de app video's over de Black Lives Matter-beweging verbergen en weghalen, zo getuigen enkele TikTok-makers in 'TIME Magazine'.

"Maak de optelsom: het klopt niet"

Verschillende populaire gebruikers vertellen hoe hun video's minder bekeken worden wanneer ze het over Black Lives Matter hebben. Een persoonlijke voorkeur van de volgers? Volgens de 19-jarige Onani Banda (@thedopestzambian) zit er meer achter. "Bij je video analytics kan je zien hoe de kijkers bij jouw video terechtkomen: via de For You pagina, volgers die het op hun feed te zien krijgen of mensen die effectief op je persoonlijk profiel de video aanklikken", legt ze uit. Toen twee video's waarin ze haar steun uitsprak voor de Black Lives Matter-beweging opvallend minder views kregen, nam ze een kijkje naar de cijfers. "Wat bleek: het 60-70% van de views waren mensen die doorklikten naar mijn persoonlijk profiel. Ik heb meer dan 100.000 volgers, maar die kregen mijn video niet te zien op hun feed."

 De 20-jarige Raisha Doumbia (@pastramionrai) maakte hetzelfde mee toen ze een video postte over de aanval op Iyanna Dior, een zwarte transgender vrouw. "Die video kreeg slechts 800 views, terwijl ik meer dan 100,000 volgers heb. Mensen zeiden me dat ze de video niet te zien kregen, ook al volgen ze me. Het klopt gewoon niet."

Ongelijke regels

Net zoals Instagram en Twitter heeft TikTok enkele gebruiksregels om ervoor te zorgen dat de gebruikers aanvaardbare zaken te zien krijgen. Maar volgens de 25-jarige Emily Barbouer (@emuhhleebee) past de app die regels toe met twee maten en twee gewichten. Toen zij zelf het gevoel kreeg dat TikTok haar video's minder of niet liet zien aan volgers, maakte ze hier een TikTok over. "Al snel werd die video verborgen omdat die in strijd zou zijn met de gebruiksregels", vertelt ze.

Toen ze echter zelf, met steun van velen van haar volgers, herhaaldelijk twee video's rapporteerde als 'racistisch' - de maker was er te zien met 'blackface', een zwart geschminkt gezicht -, liet TikTok beide video's nog twee dagen staan. "Ik bleef het antwoord kregen dat er niets mis was met de video. Duizenden mensen hebben die video's gerapporteerd, en toch bleven ze twee dagen lang staan."

Hoewel hun ongenoegen groot is, hebben de gebruikers wel hoop. "Als je het gevoel hebt dat je video's 'verborgen' of 'achtergehouden' worden, is het belangrijk om dat uit te spreken", meent de 17-jarige Joshua Teshome (@surelyjosh). "Zo weten andere makers dat ze niet alleen zijn. TikTok is de makkelijkste app om groot op te worden en veel volgers te bereiken. We willen gewoon dezelfde kansen krijgen als witte makers, we willen gewoon gelijk zijn."