Tienduizenden mensen bewijzen Muhammad Ali laatste eer in Louisville

Tienduizenden mensen bewijzen Muhammad Ali laatste eer in Louisville

In het Amerikaanse Louisville (Kentucky) hebben tienduizenden mensen zich verzameld langs het 30 kilometer lange traject dat de rouwstoet van de vorige week overleden bokser Muhammad Ali aflegt. De toeschouwers dragen spandoeken, t-shirts met de afbeelding van Ali, bloemen en ballonnen en scanderen voortdurend "Ali, Ali". Muhammad Ali werd 17 januari 1942 in Louisville geboren als Cassius Clay. De begrafenisstoet leidt langs zijn geboortehuis, de buurt waar hij opgroeide en de plaats waar hij in 1960 als olympisch kampioen werd gehuldigd. Eindpunt is het kerkhof waar "The Greatest of All Time" in intieme kring begraven zal worden.

De stoet bestaat uit een twintigtal limousines. Zijn vervoeren onder andere zijn talrijke kinderen en kleinkinderen en ook de personalia die later de kist met het stoffelijk overschot zullen helpen dragen. Dat zijn acteur Will Smith, die in 2001 de rol van Muhammad Ali vertolkte, en de voormalige wereldkampioenen Lennox Lewis en Mike Tyson.

"Ali zou het fantastisch gevonden hebben dat de mensen zich hier zo talrijk verzamelen en dus doen we dat", getuigt Toya Johnson, een inwoonster van de wijk waar Ali opgroeide. "Ik zit hier sinds 7u00 's morgens om een plekje in de schaduw te hebben. Ik ben fier dat ik hier bij ben. Ali is steeds een bron van inspiratie geweest voor de jongeren van deze wijk. Hij zal altijd een voorbeeld blijven."

Gisteren werd al een traditionele islamitische rouwdienst gehouden. Daar waren duizenden mensen bij aanwezig. Ali maakte de laatste jaren van zijn leven zelf plannen voor zijn uitvaart. Het was zijn uitdrukkelijke wens dat mensen van elke huidskleur en elk geloof daarbij welkom zouden zijn.

bron: Belga