Tien tips om energie te besparen

door
Kevin
Leestijd 4 min.

Het leven is al duur genoeg en alle beetjes waarop je kan besparen, betekenen dat je meer geld over houdt voor de leukere dingen in het leven. Zo kan je bijvoorbeeld heel wat geld besparen door je energieverbruik te beperken. Bovendien doe je het milieu op die manier ook een gunst. En als kers op de taart kunnen deze tips voor een zuiniger energieverbruik een eventuele blackout voorkomen. Niets dan voordelen dus!

  • Plaats een deksel op je kookpotten
  • Als je bijvoorbeeld spaghetti aan het koken bent, plaats je best een deksel op de kookpot. Op  die manier kookt het water sneller en is je voedsel beter gaar. Bovendien bespaar je zo energie, doordat je pot minder lang op het vuur moet.

  • Laat voedsel eerst afkoelen voordat je het in de ijskast of diepvriezer plaatst
  • Een restje betekent dat je later nog eens van dezelfde maaltijd kunt genieten. Om dat vers te houden, bewaar je het in de koelkast of vriezer. Laat echter eerst het voedsel afkoelen voordat je het opbergt. Het kost heel wat energie om koude op te wekken en warme restjes in de koelkast vergen extra energie om de temperatuur op peil te houden.

  • Ontdooi de diepvriezer regelmatig
  • Die ijslaag in je vriezer zorgt ervoor dat het toestel meer energie begint te verbruiken. Een laagje ijs van vijf millimeter verhoogt het verbruik al met dertig procent. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig je diepvriezer ontdooit. Zet de diepvriezer af, haal de producten eruit, zet er een kom heet water in en sluit de deur. Na enkele minuten begint het ijs los te komen. Van zodra de vriezer ijsvrij is, kan je hem eventueel nog poetsen en nadien kan je het apparaat opnieuw inschakelen.

  • Pas het programma van je thermostaat aan aan je leven
  • Zorg ervoor dat het programma op je thermostaat ongeveer gelijk loopt met je leven. Dat wil zeggen dat die ervoor zorgt dat het maximaal 16 graden is terwijl je niet thuis bent en iets warmer wanneer je wel in huis bent. Tegen het uur dat je gaat slapen, laat je de temperatuur terugspringen tot 16 graden. Op die manier slaagt de verwarming enkel aan wanneer je ze nodig hebt en bespaar je energie. Met een slimme thermostaat, zoals die van Luminus, kan je vanop afstand de temperatuur in je huis regelen zodat je ender waar de temperatuur kan bepalen. Handig als je in de file staat of je trein gemist hebt.

  • Ontlucht de radiatoren regelmatig
  • Als je radiatoren geluid maken of maar half warm worden dan zit er waarschijnlijk lucht in. Ze verwarmen dan niet meer efficiënt dus het is belangrijk dat je ze ontlucht. Ontluchten is een fluitje van een cent. Draai elke radiator volledig open en zet de thermostaat op de laagste stand. Ga op zoek naar het ontluchtingsventiel van je radiator en open dat met een speciale sleutel (die kan je vinden in doe-het-zelfzaken). Begin bij de laagste radiator in huis en draai het ventieltje open. Hou er een schotelvod of een doekje bij want er zal water uit lekken. Vanaf dat er water uit het ventieltje komt, moet je het terug sluiten. Als je alle radiatoren hebt gehad, mag je de thermostaat opnieuw inschakelen.

    Kijk nadat je je radiatoren ontlucht hebt op de drukmeter van je verwarmingsketel. Als die niet meer in de groene zone staat, moet je de vulkraan openen zodat er meer water in het circuit komt. Die kraan bevindt zich waarschijnlijk in de nabijheid van de verwarmingsketel.

  • Schakel de verwarmingsketel uit wanneer je die niet nodig hebt
  • In de zomer of tijdens een lange afwezigheid, wanneer je je huis niet hoeft te verwarmen, schakel je je ketel het best uit. Zo verbruik je een pak minder gas, zeker als je een ketel hebt met een waakvlam. Als je nog zo'n verwarmingsketel hebt, doe je er ook goed aan om bij vernieuwing eentje zonder waakvlam te kiezen. Dat bespaart je ook heel wat gas.

  • Was op lage temperaturen
  • Wassen op lagere temperaturen betekent dat je minder energie verbruikt. Was daarom steeds op 30 of 40 graden in plaats van 60 of 90, dat is vaak genoeg om je kleren proper te krijgen. Zet de wasmachine ook enkel aan als de trommel vol is.

  • Vermijd het gebruik van een droogkast
  • Om je was te laten drogen, kan je een droogkast gebruiken maar dat is een echte energieslurper. Als je kledij niet snel droog hoeft te zijn, kan je ze laten drogen aan een wasrek. Zo bespaar je heel wat energie en bovendien is het drogen van je kleren op een wasrek volledig gratis, behalve de kost van het wasrek zelf natuurlijk.

  • Schakel toestellen volledig uit
  • Veel toestellen, zoals een tv of een computer hebben een slaap- of waakstand waarbij er een lichtje blijft branden. Dat betekent natuurlijk ook dat ze energie blijven verbruiken. Schakel ze volledig uit met behulp van de knop zodat ze geen elektriciteit meer verbruiken.

         10.  Kies voor zuinige toestellen

    Tegenwoordig zijn toestellen zoals televisies, ijskasten, diepvriezers, wasmachines, droogkasten,... voorzien van een milieulabel, dat aanduidt of een toestel zuinig is of niet. Een toestel met een A-label is zo een pak zuiniger dan een toestel met een D-label en verbruikt bijgevolg minder energie. Een toestel met een A-label is misschien duurder, maar zorgt wel voor een besparing op lange termijn.