Tien songs waarvan je niet wist dat ze uit de koker van Sia komen

Tien songs waarvan je niet wist dat ze uit de koker van Sia komen

Bijzonder aan 'This Is Acting' is dat het merendeel van de songs oorspronkelijk geschreven waren voor andere popidolen die uiteindelijk opteerden om Sia's composities niet te gebruiken. Daarop besloot de 41-jarige Sia Furler om de ongebruikte nummers in een eigen versie te gieten.

"Volgens mij het zijn hits, maar niemand wou ze gebruiken", vertelt ze aan Rolling Stone. "Dus dacht ik: laten we bij wijze van experiment eens testen of ik gelijk heb." Ondanks de recente weigeringen heeft Sia tijdens haar carrière grote successen geboekt als songwriter voor grote namen als Shakira, Katy Perry en Rihanna. Tien hoogtepunten op een rijtje!

1. Christina Aguilera, 'Bound to You' (2010)

In 2010 brak Sia door als songschrijver, mede dankzij de ballad die ze schreef voor Christina Aguilera. 'Bound to you' verscheen op het soundtrackalbum 'Burlesque' van de gelijknamige dans- en zangfilm uit 2010.

2. Rihanna, 'Diamonds' (2012)

Sia's eerste tophit voor een andere artiest was 'Diamonds' op Rihanna's album 'Unapologetic' uit 2012. Onlangs vroegen Rihanna en haar manager aan Sia om een update van Diamonds te schrijven, maar ze weigerden uiteindelijk het nummer. Sia besloot dan maar om 'Cheap Thrills' op haar eigen album te zetten.

3. Ne-Yo, 'Let Me Love You (Until You Learn to Love Yourself)' (2012)

Sia bundelde haar schrijftalent met productieteam StarGate voor deze Ne-Yo hit die op zijn vijfde album verscheen. Dankzij de single veroverde Ne-Yo voor de eerste keer sinds 2008 weer een plaatsje in de Top 10.

4. Celine Dion, 'Loved Me Back to Life' (2013)

'Loved Me Back to Life' was Celine Dions eerste Engelstalige album in zes jaar, en de gelijknamige lead single was een booming statement voor de Frans-Canadese artieste.

5. Britney Spears, 'Perfume' (2013)

'Perfume' was geen ronkende hit, maar betekende wel een persoonlijke groei voor de onstuimige zangeres.

6. Beyoncé, 'Pretty Hurts' (2013)

Tijdens haar samenwerking met Beyoncé in the Hamptons, broedde Sia op maar liefst 25 nummers, maar alleen 'Pretty Hurts' haalde de plaat. "Beyoncé is nogal Frankenstein als het op song aankomt", vertelt Sia over het bewuste schrijfkamp. Het lied bekritiseert de huidige obesessie met het uiterlijk van vrouwen in onze maatschappij.

7. Katy Perry, 'Double Rainbow' (2013)

Sia hield een vriendschap over aan haar samenwerking met Katy Perry, met wie ze 'Double Rainbow' schreef. De etherische ballad is even eenvoudig als welluidend.

8. Kylie Minogue, 'Sexercize' (2014)

Sia maakte haar debuut als executive producer van Kylie Minogue's twaalfde album, 'Kiss Me Once'. Minogue was zo enthousiast over Sia's ideeën dat ze aanbood om haar album mee te producen.

9. Shakira, 'Chasing Shadows' (2014)

'Chasing Shadows' is een van de vele songs die Sia schreef voor Shakira, maar het is het enige nummer dat een plaatsje kreeg op het album van de Colombiaanse zangeres. "Een van de liedjes die ik voor haar schreef is op mijn album 'This Is Acting' terechtgekomen. Je zult raden welk nummer dat is, want ik klink zoals Shakira", vertelt Sia.

10. Pitbull Featuring Jennifer Lopez and Claudie Leitte, 'We Are One (Ole Ola)' (2014)

Sia schreef mee aan de soundtrack voor de FIFA World Cup, ingezongen door Pitbull, Jennifer Lopez en de Braziliaanse zangeres Claudie Leitte. Het lied werd een wereldhit.

Foto AFP / K. Winter