Tien officieuze geboden voor pendelaars

Tien officieuze geboden voor pendelaars

1. Gij zult de lengte van het perron optimaal benutten

In plaats van in groep te wachten aan de uitgang van een trap, verspreid je je beter over het hele perron. Anders duurt het een eeuwigheid voor de trein kan vertrekken omdat iedereen via dezelfde deur moet opstappen.

2. Gij zult de logische volgorde van het opstappen volgen

In plaats van jan-en-alleman plat te walsen, houden pendelaars zich best aan een logische (én beleefde) rangorde. Eerst laat je alle treinreizigers uitstappen, dan is het de beurt aan de persoon die het dichtst bij de deur staat en vervolgens begint iedereen te ritsen.

3. Gij zult de logische rangorde van de zitplaatsen respecteren

Samenhokken op de trein is uit den boze. Verspreid je zoveel mogelijk over alle zitplaatsen. Zijn alle plaatsen door minstens één iemand bezet? Nestel je dan eerst in een vierzit. Pas helemaal op het einde kruip je naast een medetreinreiziger op een tweepersoonszetel

4. Gij zult de trein in rust en stilte nemen

Of het nu slechthorende senioren zijn of een groep onstuimige jongeren: luidkeels kwetterende passagiers zijn ergernis-numero-uno op de trein. Temper je enthousiasme en voer je gesprek op beschaafde decibels.

5. Gij zult niet schreeuwerig bellen op de trein

Nog een graad erger dan luidruchtige pendelaars zijn mensen die bellen alsof ze de zendmast persoonlijk willen aanspreken. Stel je telefoongesprek uit of houd op zijn minst alle sappige details uit je persoonlijke leven voor jezelf.

6. Gij zult reserveren als gij met een groep reist

Grote groepen die niet reserveren, moeten ook niet verwachten dat ze bij elkaar kunnen zitten.

7. Gij zult uw koffers en fietsen netjes opbergen

Hier horen ze alleszins niet: op een lege plaats, aan de uitgang of in het midden van de gang. Zet je koffer desnoods op je eigen schoot, maar hinder andere mensen er niet mee.

8. Gij zult uw onsmakelijke maaltijd niet verorberen op de trein

Uitgehongerde mensen mogen gerust genieten van een smakelijke maaltijd, maar moeten vervolgens niet de hele rit met een open mond smakken.

9. Gij zult niet tien minuten voor aankomst al rechtstaan

Mensen zijn kuddedieren: staat één iemand recht, dan volgt de rest. Maar gegarandeerd zit er één pendelaar tussen zonder gevoel voor evenwicht, met het domino-effect als gevolg.

10. Gij zult niet luidruchtig klagen over alle ergernissen van het pendelleven

Na een lange werkdag is het gemakkelijk om een klaagzang af te steken over de vertraging van de trein, overvolle coupé's of het slechte weer. Nochtans helpt het live uiten van je ergernissen je geen stap vooruit, en tegelijk verpest je ook het goede humeur van andere treinreizigers.