Theater aan Zee lokt 150.000 bezoekers

Theater aan Zee heeft voor zijn 22ste editie 150.000 bezoekers naar Oostende gelokt. Dat meldt de organisatie op de slotdag van het tiendaagse festival. TAZ heeft er een recordeditie op zitten. Het festival presenteerde maar liefst 728 voorstellingen in tien dagen op meer dan 50 locaties in de stad en haven van Oostende. Er werden 12 procent meer tickets verkocht tegenover editie 2017, 60.000 in totaal wat een zaalbezetting geeft van meer dan 90 procent, waarvan tal van voorstellingen die al lang op voorhand hopeloos uitverkocht waren. Een schatting maken is moeilijk door de vele gratis voorstellingen, maar volgens TAZ waren er 150.000 mensen aanwezig, gespreid over tien dagen. Dat is een nieuw record.

"Ik ben blij dat het programma warm onthaald werd door het publiek, dat ook de onvoorspelbare en ongrijpbare projecten erg mooi gedragen werden", aldus curator Barbara Raes.

Eén van topmomenten was ongetwijfeld het vonnis in de rechtzaak die werd aangespannen tegen de dood. Walter Van Steenbrugge verdedigde de dood en bekwam vrijspraak. Het proces was geen theaterstuk maar een echte rechtzaak. De voorzitter riep ondanks de vrijspraak de burger wel om te zorgen voor meer zorg en troost.

In het slot waren er ook enkele prijzen te geef. De TAZ-KBC Jongtheaterprijs werd gewonnen door Khadija El Kharraz Alami met de voorstelling "Nu ben ik Medea", goed voor 10.000 euro. De Sabam Jongtheaterschrijfprijs, een bekroning voor jonge theatermakers die zelf in de pen kruipen, werd gewonnen door Luanda Casella met de voorstelling Short of Lying.

Barbara Raes geeft de rol van het curatorschap door aan Lucas De Man, de 36-jarige Roeselarenaar die zich de jongste jaren profileerde als kunstcameleon en kind aan huis is bij TAZ als tekenaar, theatermaker en zelfs jurylid voor de jonge theatermakers. Thema volgend jaar wordt "Betrokkenheid", en thema dat hij met Stichting Nieuwe Helden op verschillende lagen wil aangaan. "Van de toekomst van onze democratie tot het gevaar van de groeiende ongelijkheid", aldus De Man.

bron: Belga