Terrorismeproces Hasselt - Verdediging vraagt vrijspraak voor geradicaliseerde broer en zus

De verdediging van de broer en zus uit Zonhoven die terecht staan voor het verspreiden van het gedachtegoed van de terreurorganisatie IS en de vertaling van een aantal artikels die in hun propagandablad verschenen zijn, vraagt de vrijspraak. Ondergeschikt vroegen de advocaten om een opschorting of straf met uitstel, beide met voorwaarden. De procureur had eerder op de dag een gevangenisstraf van drie jaar gevraagd, waarvan twee jaar effectief. Volgens hun raadslieden is het niet precies duidelijk wat de zus, in opdracht van haar broer, vertaald heeft omdat zowel de originele Engels tekst als de Bosnische vertaling niet in het strafdossier zitten. Volgens de advocaten kunnen de Hasseltse rechters dan ook geen conclusies trekken uit die vertalingen.

Volgens de advocaat van de 21-jarige Zonhovenaar was zijn cliënt in 2014 op zoek naar zichzelf en zijn religie toen hij in aanraking kwam met de extremistische boodschappen die geradicaliseerde imans en het gedachtegoed van IS, dat makkelijk terug te vinden is op het internet.

Hun ouders, die in 1999 omwille van de oorlog vanuit het voormalige Joegoslavië naar ons land vluchtten en perfect geïntegreerd zijn, hadden geen idee wat hun kinderen op het internet opzochten en/of deden. Zelf had de Zonhovenaar nooit de intentie, net als zijn zus, om iemand kwaad te doen. De berichten die hij via aan IS gerelateerde kanalen op Telegram deelde, heeft hij ook niet verspreidt om terroristische misdrijven te plegen of iemand anders hiertoe aan te zetten.

Zijn advocaat nuanceerde ook de uitspraken die de procureur eerder had gedaan in haar pleidooi. Daarin had ze gezegd dat de jongen in de gevangenis tegen een bewaker had gezegd dat ze "hem pas zouden kunnen oppakken voor terroristische misdaden als hij uit de gevangenis kwam". Volgens de advocaat deed de Zonhovenaar die uitspraak omdat hij sinds zijn arrestatie 5,5 maanden geleden op een streng gevangenisregime zit en hij al twee weken op een aangevraagde Koran aan het wachten was.

Vonnis op 23 juni.

bron: Belga