Team Jumbo-Visma wint ploegentijdrit, Primoz Roglic is eerste leider

Team Jumbo-Visma wint ploegentijdrit, Primoz Roglic is eerste leider

De Sloveen Primoz Roglic is de eerste leider in de nieuwe UAE Tour (WorldTour). Zijn Team Jumbo-Visma haalde het in de openingsploegentijdrit over 16 km op Al Hudayriat Island, voor Team Sunweb en Bahrain-Merida. Laurens De Plus staat op de tweede plaats in het algemeen klassement. Team Jumbo-Visma, met Laurens De Plus, legde de 16 km af in 16:49. Team Sunweb was zeven seconden trager. Bahrain-Merida werd derde op negen seconden. Deceuninck-Quick Step moest tevreden zijn met de zevende stek, op 26 seconden. Lotto Soudal werd 16e, op 0:45.

De nieuwe WorldTour-wedstrijd werd geopend met een ploegentijdrit op het schiereiland van Al Haduriyat in Abu Dhabi. Op het biljartvlakke parcours van 16 kilometer vonden de teams maar twee scherpe bochten. UAE Team Emirates zette als thuisploeg de eerste richttijd, goed voor een gemiddelde net boven de 55 km/u. Mitchelton-Scott ging snel tien seconden onder die tijd, maar het was EF Education First dat een scherpe tijd neerzette die een tijdje bleef staan. Zowel Dimension Data als Bora Hansgrohe slaagde er niet in eronder te duiken, maar toen kwam de sneltrein van Bahrain-Merida. Met gangmaker Rohan Dennis zette het team de rest op 17 seconden. Een bijzonder scherpe tijd, maar Jumbo Visma ging nog eens negen seconden onder die chrono, goed voor 16:49 met een gemiddelde snelheid van 57 km/u. Met Primoz Roglic, Tony Martin, Jos van Emden en Laurens De Plus hadden ze dan ook een bijzonder sterke viertal voor deze discipline.

Movistar, met Alejandro Valverde, dook nog richting een voorlopige derde stek met een tijd van 17:07, maar het waren de vier slotteams die alles zouden beslissen. Team Sky ging met 17:02 als eerste onder de Spanjaarden. Het Sunweb van Tom Dumoulin ging twee seconden onder de snelste tussentijd, maar gaf in het laatste stuk nog negen seconden toe aan de Nederlandse formatie. Enkel Deceuninck-Quick Step kon Jumbo-Visma nog onttronen. Maar de Belgische formatie kwam met 26 tellen achterstand over de meet, waardoor Primoz Roglic de eerste leiderstrui in ontvangst mocht nemen.

Morgen staat de tweede etappe op het programma. De vlakke rit over 184 km tussen Yas Island en Abu Dhabi Big Flag is voer voor sprinters.

De UAE Tour is een nieuwe WorldTour-koers in de Verenigde Arabische Emiraten, het resultaat van een samensmelting van de Dubai Tour en de Ronde van Abu Dhabi.

bron: Belga