Taylor Swift triomfeert op de Grammy's

Taylor Swift triomfeert op de Grammy's

Taylor Swift is de eerste vrouw die twee keer de prijs van beste album wint: haar vorige elpee 'Fearless' werd in 2010 al onderscheiden met een Grammy. De 26-jarige popster greep de kans om jonge vrouwen een hart onder de riem te steken.

"Als eerste vrouw die twee keer de prijs voor beste album heeft gewonnen wil ik iets tegen alle vrouwen zeggen", zo begon de zangeres. "Je zult onderweg mensen tegenkomen die je succes proberen te ondermijnen. Maar als je focust op je werk en je niet van de baan laat brengen kom je op de plek waar je wilt zijn en zul je zien dat jijzelf en de mensen die van je houden je daar hebben gekregen. En dat is het beste gevoel ter wereld." Haar speech is een duidelijke allusie op Kanye West, die op zijn nieuwe album 'The Life of Pablo' rapt over Taylor Swift dat hij "that b*tch" bekend heeft gemaakt.

Rapper Kendrick Lamar verzilverde vijf van zijn elf nominaties. Zijn hit 'To Pimp A Butterfly' leverde hem de Grammy voor beste rapalbum op. Tijdens de uitreikingsceremonie pakte hij uit met een indrukwekkende show.

Lamar maakte een politiek statement tegen racisme door zich te laten omringen door mannen in gevangenispakken en een uit de hand gelopen betoging te ensceneren met vuur.

Opname van het jaar was voor 'Uptown Funk' van Mark Ronson en Bruno Mars, terwijl Ed Sheeran met 'Thinking Out Loud' de begeerde Grammy voor song van het jaar in de wacht sleepte.

Justin Bieber won zijn eerste Grammy samen met dj's Skrillex en Diplo voor de single 'Where Are U Now' als beste dance-act.

Lady Gaga eert Bowie

Een minutieus gestileerde Lady Gaga met oranje geverfde haren zong een medly van David Bowies bekendste songs zoals 'Space Oddity', 'Changes', 'Ziggy Stardust', 'Under Pressure' en 'Let's Dance'.

Adele excuseert zich

Het optreden van Adele op de awardshow werd niet zo memorabel als gehoopt. Haar microfoon haperde, waardoor er enkele valse noten aan haar anders zo zuivere stembanden ontsnapten. "Shit happens", tweet de zangeres flegmatiek.

The piano mics fell on to the piano strings, that's what the guitar sound was. It made it sound out of tune. Shit happens. X

— Adele (@Adele) 16 februari 2016

Outfits

Koningin Swift bracht met haar felle kleurenoutfit de lente binnen, Vrouwe Gaga verscheen op torenhoge hakken en classy Justin Bieber bracht zijn broertje Jaxon mee.

Foto's AFP / J. Merritt