Tart de wetten van de zwaartekracht in Gravity Rush 2

Kat is terug voor nieuwe avonturen. Gravity Rush 2, de eerste PS4-exclusiviteit van het jaar, keert je helemaal binnenstebuiten in deze relatief kalme releaseperiode.
door
robotredactie
Leestijd 2 min.

Gravity Rush verscheen in 2012 en was hét uithangbord van de PS Vita. De game van Japan Studio benutte alle mogelijkheden van de draagbare Sony-console en was gebaseerd op het controleren van de zwaartekracht om je te verplaatsen en je vijanden uit te schakelen. Begin 2016 breidde Sony het publiek voor zijn franchise uit met een geremasterde versie op PS4. En dat was nog maar het begin, want een jaar later is er nu Gravity Rush 2, exclusief voor PS4.

Ongewone heldin

In Gravity Rush 2 speel je weer met Kat, een ongewone heldin met superkrachten. Alle spelmechanismen zijn gebaseerd op het controleren en beheersen van de zwaartekracht. Om je te verplaatsen, te vechten en plekken te verkennen moet je spelen met de wetten van de fysica en de zwaartekracht op het juiste moment activeren of deactiveren. Voor wie de originele game nog nooit gespeeld heeft, is het allemaal even wennen, zowel op het vlak van scenario als van gameplay. Maar het loont de moeite om even door te bijten, want Gravity Rush is een meeslepende game.

Op het eerste gezicht zijn de graphics verre van subliem en benut de game duidelijk niet de volle kracht van de PS4. Maar ondanks die lauwe eerste visuele indruk krijgt de prachtige art direction al snel de bovenhand en wordt de game veel minder somber dan je in het begin denkt.

Een betoverende wereld

Net als in de eerste episode worden de scènes voorgesteld als vakjes in een stripverhaal. Het avontuur speelt zich af in een grote open mangawereld die bestaat uit drijvende eilanden. Door te spelen met de zwaartekracht verken je plaatsen, ontgin je ertsmijnen om edelstenen te verzamelen waarmee je upgrades kan unlocken, voer je zijmissies uit of volg je het hoofdverhaal. Maar we zeggen er meteen bij dat die bijkomstige klusjes heel snel gaan vervelen. Gravity Rush 2 zit vol dingen om te doen en houdt je zeker een twintigtal uurtjes zoet.

Ondanks die positieve algemene indruk, heeft Gravity Rush 2 ook enkele vervelende minpuntjes. Zoals bepaalde cameraproblemen en de ‘gravity slide', een nieuwigheid in de gameplay die zo moeilijk is dat ze eigenlijk nauwelijks bruikbaar is.

Gravity Rush 2 maakt zeker geen aanspraak op de titel van game van het jaar. Maar in deze release-arme periode is het wel een leuk brokje entertainment. Een tikkeltje repetitief, maar met zijn ongebruikelijke art direction en gameplay is Gravity Rush 2 een geslaagd en verrassend vervolg. (tw)