Swings herpakt zich met Belgisch record

Swings herpakt zich met Belgisch record

In Salt Lake City stonden afgelopen weekend de laatste wereldbekerwedstrijden van 2017 op het programma. Swings moest er na zijn povere prestaties in Heerenveen en Stavanger in de B-groep aantreden, maar dat belette hem niet om een nieuw nationaal record te vestigen op de 5.000 meter.

A-groep

De Leuvenaar won zijn reeks in 6:11.54, een pak sneller dan de 6:13.37 die hij er vier jaar geleden liet optekenen. Daarmee mag Swings volgende keer opnieuw in de A-groep aantreden, tot zijn grote tevredenheid.

"In het begin van het seizoen was ik erg aan het sukkelen", beseft onze landgenoot. Volgens Swings kwam dat door een knieontsteking die hij opliep voor het begin van de schaatswinter. "Daar ben ik goed ziek van geweest", klinkt het.

Ook op de andere afstanden presteerde Swings in Salt Lake City naar behoren. Zo werd hij derde op de massastart en eerste op de 1.500 meter, weliswaar in de B-groep. Daarmee is hij zeker van deelname aan die drie nummers op de komende Winterspelen. Enkel op de 10.000 meter is het nog afwachten, aangezien Swings daar eerste staat op de reservelijst.

Peeters

Bij de vrouwen mag ook Jelena Peeters zich opmaken voor haar tweede olympische avontuur, zij het alleen op de 1.500 meter. Voor de 3.000 en de 5.000 meter staat ze op de reservelijst. Eenzelfde lot is Mathias Vosté voorlopig beschoren op de 500 en de 1.000 meter.