Superprestige-cross Spa-Francorchamps verdwijnt van kalender

Superprestige-cross Spa-Francorchamps verdwijnt van kalender

De Superprestige van Spa-Francorchamps verdwijnt van de veldritkalender. "In de Superprestige 2017-2018 is er geen plaats voor de Waalse cross. De piste om als onafhankelijke cross verder te gaan is bovendien onrealistisch", zo raakte vandaag bekend. De Hansgrohe Superprestige besliste het contract met de cross van Francorchamps niet te verlengen. "Al moeten we de organisatie van de Superprestige in de eerste plaats dankbaar zijn voor het vertrouwen dat ze de cross in Francorchamps de voorbije drie jaar gegeven hebben", zegt Christophe Impens van Golazo sports, dat eigenaar is van de wedstrijd. "Het is in al die tijd helaas geen evidentie gebleken: voor heel wat Vlaamse crossers en voor de crossfans is Spa al een eindje weg, zeker als er datzelfde weekend bijvoorbeeld ook nog in Mol moet gereden worden."

Het is geen sinecure om met de wedstrijd door te gaan zonder de zekerheid van een klassement en de daarmee gepaard gaande gegarandeerde tv-uitzending. "Het scheelt flink wat op het vlak van sponsoring en bereik en met de cross in Francorchamps was het nu al moeilijk om uit de kosten te geraken", aldus Impens. "Helaas zijn de plaatsjes in de andere klassementen (Wereldbeker en DVV Verzekeringen Trofee) allemaal bezet en zien we daar op korte noch langere termijn ruimte voor Francorchamps."

Golazo gaat nu samen met de Internationale Wielerunie (UCI) en de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB) bestuderen wat er met de licentie kan gedaan worden vanaf het seizoen 2018-2019. "De ambitie is in elk geval om opnieuw een cross in Wallonië of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te organiseren", zo luidt het.

Twee maanden geleden reed Wout van Aert naar de zege op het F1-circuit van Spa-Francorchamps. Aan de meet op de Raidillon had hij ongeveer een halve minuut voorsprong op de Nederlander Mathieu van der Poel. Toon Aerts vervolledigde het podium.

bron: Belga