Superhot doet zijn naam alle eer aan

Superhot doet zijn naam alle eer aan

Superhot is geen onbekende voor gamers op de computer, want het is al meer dan een jaar beschikbaar voor Windows, Mac en Linux. Deze onafhankelijke game kwam in 2013 in het nieuws doordat het Poolse Superhot Team ruim 250.000 euro wist op te halen via een crowdfundingsactie op Kickstarter. Nu duizenden gamers verslingerd zijn aan Superhot op de pc, verscheen deze zomer de versie voor PS4 en PS RV.

Een ongelooflijke belevenis

Vind je dat first-person shooter-games (FPS) sinds hun opkomst begin jaren 90 met titels als Doom en Wolfenstein 3D amper zijn geëvolueerd? Wel, Superhot zal je wel van gedachten doen veranderen. De ontwikkelaars van Superhot Team hebben het genre gewoon helemaal opnieuw uitgevonden. Het basisprincipe is dat de tijd alleen loopt als je zelf in beweging bent. Zolang je niet beweegt, staat de tijd ook voor je tegenstanders stil. Maar verzet een voet en de kogels vliegen je meteen om de oren. Superhot is dus niet zo'n FPS-spel waar je – uiteraard gebukt – recht op je doel afstormt. Integendeel, het vergt veel strategisch inzicht. Door het slowmotionmechanisme moet je voortdurend nadenken en anticiperen. Na elke missie wordt het volledige tafereel opnieuw op normale snelheid afgedraaid en het resultaat is verbluffend!

Wat betreft het scenario zijn we het volkomen eens met de ontwikkelaars van de game, die schrijven: "Niks geen plot, alleen maar kerels neerknallen." In de praktijk is Superhot inderdaad een aaneenschakeling van korte, losse scènes, waarin je een aantal vijanden moet uitschakelen. Maar ook hier komt het spel verrassend uit de hoek. De ontwikkelaars slagen erin om ons in een parallel universum tussen realiteit en fictie onder te dompelen met allerlei krankzinnige boodschappen, die ons met name bereiken via de (op een oude pc lijkende) interface. Ook visueel is Superhot erg verrassend. De strakke en minimalistische graphics volgen een duidelijke kleurcode. De decors zijn wit, de wapens zwart, de vijanden en hun kogels in rood-oranje tinten. Ook op dat vlak klopt het universum van de game als een bus.

Ook in Virtual Reality

Samen met Superhot op PS4 komt er ook een versie in de schappen voor de PS VR-helm: Superhot VR. De twee uitvoeringen bieden verschillende missies. Ze zijn overigens afzonderlijk te koop voor 25 euro of gebundeld voor 40 euro. En dat is de moeite meer dan waard. Superhot VR is ongetwijfeld een van de beste VR-games. Het concept en de werking van het spel lenen zich perfect voor virtuele realiteit. We beleefden met Superhot VR de gekste dingen. Zo ontweken we – in onze woonkamer – ternauwernood kogels als in The Matrix, deelden we klappen uit en zwaaiden we zelfs met een zwaard.

Superhot doet zijn naam alle eer aan, want het is duidelijk 'the hottest game this summer'. Dankzij een origineel, consequent doorgetrokken en volledig beheerst concept leveren de Polen van Superhot Team een unieke game en bezorgen ze je een onvergetelijke ervaring. Superhot valt in de categorie conceptuele – en dus moeilijk te beschrijven – games, maar geloof ons: wie het uitprobeert, is op slag verkocht.

(tw)