Studie toont aan: jonge Amerikaanse mannen hebben steeds minder seks

Studie toont aan: jonge Amerikaanse mannen hebben steeds minder seks

In de periode 2000-2018 gaf bijna één op de drie Amerikaanse mannen tussen 18 en 24 jaar aan dat ze het afgelopen jaar niet seksueel actief waren geweest. Ook een stijgend aantal mannen en vrouwen tussen 25 en 34 jaar meldden een onbestaand seksleven in diezelfde periode, zo liet het onderzoek in het medisch magazine JAMA Network Open optekenen.

In de periode 2016-2018 gaf 16,5 procent van de respondenten aan dat ze minder actief geweest waren tussen de lakens, terwijl dat in 2000-2002 nog 9,5 procent was. De aangroei van die seksuele verarming is het sterkst in de groep van de ongetrouwde, heteroseksuele mannen.

Het feit dat het seksleven van jonge Amerikanen op een steeds lager pitje staat is zorgwekkend, aldus de onderzoekers, want seksuele activiteit is belangrijk voor de gezondheid en het welzijn.

Solo-entertainment fnuikt seksleven

De studie somt een aantal verklaringen op voor de dalende trend. Zo kan stress één van de boosdoeners zijn, of een ontregelde balans tussen werk en privé. Ook de opgang van allerlei vormen van solo-entertainment, zoals gamen, kan de drang naar een actief seksleven in de weg zitten.

"Er bestaan nu veel meer activiteiten om 's avonds te doen dan vroeger," aldus Jean Twenge van het Departement Psychologie aan de San Diego State University, "en de kans om seksuele activiteit te initiëren daalt wanneer beide partners hun volledige aandacht wijden aan sociale media, gamen of bingewatchen."

Tot slot: seksuele inactiviteit kwam significant meer voor bij werkloze mannen of mannen met een lager inkomen, en bij mannelijke en vrouwelijke studenten.