Studenten hebben vaker suïcidale gedachten

Studenten hebben vaker suïcidale gedachten

In 2014 vertegenwoordigden de studenten 13,3% van alle geregistreerde zelfmoordpogingen, terwijl slechts 3,6% van de Vlamingen studeert. In totaal hebben zo'n 2.071 Vlamingen een zelfmoordpoging ondernomen. Dat schrijven De Persgroep-kranten.

Relatiebreuk

«Jongeren van 15 tot 19 jaar en studenten lopen het grootste risico», zegt Gwendolyn Portzky (UGent). Zij ervaren vaak voor het eerst grote negatieve gebeurtenissen, zoals een relatiebreuk of slechte resultaten. Ook de ontwikkeling van hun hersenen speelt een rol. «Dat kan ervoor zorgen dat studenten sneller suïcidale gedachten omzetten in gedrag.»

De Eenheid voor Zelfmoordonderzoek ontvangt jaarlijks gegevens van 37 ziekenhuizen met een spoeddienst. Het aantal pogingen van studenten zal in werkelijkheid nog een stuk hoger liggen, omdat niet alle ziekenhuizen hun cijfers doorgeven.

Hoeveel studenten jaarlijks bij hun poging om het leven komen is onduidelijk. In 2013 stierven 1.052 Vlamingen door zelfdoding, 87 van hen waren tussen de 15 en 24 jaar oud. Dat is een sterke daling ten opzichte van 2000, toen 116 jongeren zichzelf om het leven brachten.

Wie vragen heeft over zelfdoding kan contact opnemen met de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be