Student verontschuldigt zich voor diefstal van Noord-Koreaanse propaganda

Student verontschuldigt zich voor diefstal van Noord-Koreaanse propaganda

Otto Warmbier, een 21-jarige student, werd begin januari aangehouden in Noord-Korea nadat hij geprobeerd had om een banner met een slogan voor het personeel uit zijn hotel mee te pakken. Naar eigen zeggen had iemand van de 'Friendship United Methodist Curch' hem een tweedehandswagen met een waarde van 10.000 dollar (9.200 euro) beloofd in ruil voor een "trofee".

"De bedoeling van mijn taak was om de motivatie en werkethiek van de Koreaanse mensen in diskrediet te brengen. Ik ben erg onder de indruk van de humanitaire behandeling door de Noord-Koreaanse regering voor zware criminelen als ikzelf, en van de erg eerlijke juridische procedures in de Volksrepubliek Korea. Ik weet niet wat voor straf mij boven het hoofd hangt, maar ik smeek aan de Koreaanse bevolking en regering om mij te vergeven. Ik bid tot de hemel opdat ik terug naar mijn familie kan keren", aldus Warmbier tijdens de persconferentie.

Het is niet helemaal duidelijk of Warmbier de verklaring vrijwillig aflegde, maar het is niet ongebruikelijk dat arrestanten nadien hun mening herzien, vaak omdat ze onder druk gezet werden. Als Warmbier niet vrijkomt na deze bekentenis, zal de Amerikaanse overheid waarschijnlijk tussenkomen, zoals ze dat eerder al deed in 2014. Toen werd Jeffrey Fowle aangehouden omdat hij bewust een Bijbel had achtergelaten in Noord-Korea.

https://www.youtube.com/watch?v=gBM0TPG4WQk