Steven Van Gucht waarschuwt voor neptests via het internet: "Betrouwbaarheid is niet bewezen"

Steven Van Gucht waarschuwt voor neptests via het internet: "Betrouwbaarheid is niet bewezen"

De viroloog maakte tijdens de persbriefing het onderscheid tussen sneltesten, zelftesten en testen die op het internet besteld kunnen worden.

Sneltest

Een sneltest kan buiten een labo worden uitgevoerd en geeft binnen de 20 minuten resultaat. Er zijn twee soorten: die antigenen opsporen of die antistoffen opsporen. De antistoffentest heeft volgens Van Gucht weinig zin om een besmetting op te sporen, want je kan een negatieve antistoffentest hebben en toch besmet en besmettelijk zijn, omdat de antistoffen ten vroegste zeven dagen na besmetting worden aangemaakt.

Een antigentest toont wel het virus aan, maar alleen als er veel virus in de staal zit. Ze zijn wel minder gevoelig dan de klassieke PCR-test. Wie het virus pas heeft opgelopen, zal bij de antigentest ook negatief testen. Een negatieve antigentest is dan ook geen vrijgeleide om niet in quarantaine te gaan of je niet aan de regels te houden. De klassieke PCR-test blijft volgens Van Gucht dan ook de gouden standaard.

Zelftest

Over zelftesten drukt Van Gucht zich negatief uit, omdat ze voor een vals gevoel van veiligheid of net voor onnodige ongerustheid kunnen zorgen. Hij benadrukt dat er op dit moment geen legale zelftesten beschikbaar zijn in Europa. "Testen kun je het best laten uitvoeren door medisch geschoolden. We moedigen het gebruik van zelftesten niet aan. Wil je je toch laten testen, overleg dat met je huisarts", klinkt het.

Namaaktesten

Van Gucht waarschuwt ook dat er valse namaaktesten in omloop zijn via het internet. "Het zijn testen waarvan de betrouwbaarheid niet bewezen is of testen die niet kunnen worden uitgevoerd zonder tussenkomst van getrainde medewerkers. Het is verleidelijk om deze te kopen, maar de voorspellende waarde van zo'n test is laag", klinkt het.

Meest gelezen
 1. kristinathumb

  Ophef over outfit van tennisster op Wimbledon: «Zoiets noemen wij een beha» (foto)

 2. charlottethumb

  Charlotte Vandermeersch openhartig over haar favoriete onenightstand: «Zo’n sensuele vrouw»

 3. Edition numérique des abonnés

  Waarom we deze zomer massaal voor vierseizoensbanden kiezen

 4. sarathumb

  Sarah Puttemans openhartig over relatie met Viktor Verhulst: «Ik heb het er lastig mee»

 5. Belgaimage-13237758

  Aantal mensen dat altijd doorwerkt ondanks ziekte sterk gestegen sinds corona: «Vergroot risico op burn-out»