'Starling' start nieuwe generatie assistentiehonden in Vlaanderen

'Starling' start nieuwe generatie assistentiehonden in Vlaanderen

Genetische wetenschappers hebben in Gent 'Starling' voorgesteld, een hond met eigenschappen die haar nageslacht bijzonder geschikt maakt voor een opleiding tot assistentiehond. Het dier is speciaal overgevlogen uit de VS om in Vlaanderen een nieuwe generatie honden te starten. Dat is nodig omdat slechts 60 procent van de Vlaamse honden succesvol wordt opgeleid, hoewel de training zowat 10.000 euro kost. De jonge assistentiehonden worden meestal afgekeurd vanwege orthopedische aandoeningen en gedragsproblemen. Starling zal voor pups zorgen met de juiste minimumvereisten, een opdracht die ze vervult onder het kweekprogramma 'Purpose Dogs vzw'. Het doel is om fysieke en karakteriële kenmerken van assistentiehonden te optimaliseren en wetenschappelijk te onderzoeken. Onderzoekers van verschillende laboratoria aan de faculteit Diergeneeskunde van de UGent zijn betrokken.

Door jarenlang selectief kweken is de Amerikaanse nonprofitorganisatie 'Guiding Eyes for the Blind' erin geslaagd om de belangrijkste oorzaken van uitval waar we in België mee kampen sterk te reduceren. Zij lenen een teef uit waarmee een eerste nest van hoogkwalitatieve assistentiehonden kan gekweekt worden. Het moet het begin worden van een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Belgische assistentiehonden.

Het project zal zich niet beperken tot het samenbrengen van een goede reu en teef. Onderzoekers willen ook achterhalen hoe ze het best nieuwe screeningsmethoden toepassen om op jonge leeftijd gedragskenmerken te detecteren. Maar ook reproductietechnieken zullen bestudeerd worden.

Zeven assistentiehondenorganisaties uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië zijn betrokken. De bedoeling is om jaarlijks over 150 pups te beschikken die opgeleid kunnen worden.

bron: Belga