Standard vanavond in de Europa League op zoek naar vertrouwen, Club Brugge naar de tweede ronde en Lokeren naar zes op zes

Standard vanavond in de Europa League op zoek naar vertrouwen, Club Brugge naar de tweede ronde en Lokeren naar zes op zes

Na het teleurstellende resultaat van Anderlecht in de Champions League is het aan Club Brugge, Standard Luik en Lokeren om de Belgische eer hoog te houden in Europa.

Standard trapt om 19:00u af tegen Sevilla. De Spaanse club is een topper in de Europa League want de club mocht in 2006, 2007 en 2014 de beker in de lucht steken. De kansen van Standard op een overwinning zijn dus praktisch onbestaande. Zeker wanneer je bedenkt dat de club in crisis zit. Dûchatelet ligt onder vuur en werd nagenoeg door de ultra's dit weekend verplicht om trainer Luzon te ontslaan, wat hij deze week dan ook deed. Misschien liggen daar wel de kansen voor Standard. Een nieuwe coach betekent een frisse wind en hernieuwde moed. De fans van Standard zouden vanavond hun onvrede voor zich moeten houden en de ploeg moeten steunen, want mocht Standard punten kunnen pakken tegen Sevilla, dan zijn ze op de goede weg om de tweede ronde van de Europa League te halen. Ook Jelle Van Damme beseft dat een goed resultaat vanavond ervoor kan zorgen dat de ploeg weer op het juiste spoor kan komen. "We moeten zo snel mogelijk onze fierheid terugvinden en iedereen moet zijn job doen: goed spelen om zo resultaten te boeken. Het ontslag van Luzon verbaasde me niet. Zijn positie was onhoudbaar geworden." Standard wist Sevilla in 2008 nog te kloppen met 1-0 dankzij een doelpunt van Mbokani.

Zo onrustig het in Luik is, zo rustig is het in Brugge waar de manschappen van Michel Preud'homme zich in alle rust kunnen voorbereiden op de confrontatie met Kopenhagen om 21:05u. Club gaat op zoek naar een overwinning waardoor ze met één been in de volgende ronde zouden staan. Maar daarvoor moeten ze wel langs de Denen die de afgelopen jaren synoniem stonden voor sportieve ellende voor Club Brugge. In 2012 hield het team blauw-zwart uit de poules van de Champions League en vier jaar eerder slaagde Club er niet in te overwinteren in de Europa League door een 0-1-thuisnederlaag tegen de Denen op de slotspeeldag. Michel Preud'homme weet dat een overwinning een geode zaak zou zijn. "We zullen proberen te winnen," zei de coach. Club Brugge is trouwens de enige Belgische ploeg die nog een ongeslagen status geniet in Europa. Hopelijk weet blauw-zwart die status vanavond te behouden.

En dan is er nog Lokeren dat het om 19:00u tegen het Turkse Trabzonspor opneemt, dat een sterk Belgisch verleden heeft met Pfaff, Leekens, Broos en Thijs die allemaal actief waren bij de Turkse club. Technisch directeur Reynders kijkt uit naar de confrontatie met de Turken. "De ploegen zijn aan elkaar gewaagd in onze poule. Trabzonspor is collectief minder sterk. Als we hier een resultaat halen zit de tweede plaats erin. Ik denk dat we een kans hebben, maar we moeten afwachten hoe we reageren na de nederlaag tegen Club."

Als Lokeren weet te winnen in Turkije, springt het van de derde naar de tweede plaats achter Legia Warschau.