Staking heeft zware gevolgen voor het openbaar vervoer: Kijk hier welke treinen wel rijden

Staking heeft zware gevolgen voor het openbaar vervoer: Kijk hier welke treinen wel rijden

Het spoorverkeer is vandaag erg verstoord door de staking bij de overheidsdiensten. Volgens de NMBS rijdt er maar 5% van de treinen. Het station van Brussel-Noord en Brussel-Centraal is gesloten.

In Wallonië rijden enkel wat treinen tussen Aarlen en Luxemburg. In Vlaanderen zijn er meer.

De NMBS heeft een interactieve kaart gemaakt waarbij je zelf kan volgen waar er treinen rijden. Groen is normaal verkeer, rood is geen verkeer, geel is verstoord verkeer

De Lijn

Ook de dienstverlening van De Lijn is erg verstoord.

Bekijk hier de actuele situatie

MIVB

Bij de metro zijn twee van de vier lijnen uitgebaat. Het gaat om lijn 1 en 5. Ongeveer de helft van de voertuigen op deze lijnen rijdt.

Wat de bussen betreft, rijden woensdagochtend lijn 21, 71, 78, 13 en 29. Bij de trams worden lijnen 3, 4 en 92 bediend. Reizigers moeten rekening houden met een langere wachttijd.

Post

Door stakingsposten in de Brusselse en Waalse sorteercentra is er woensdag geen post om te verdelen in Wallonië en Brussel. In Vlaanderen is wel een deel van de brieven en pakjes tot in de lokale kantoren geraakt, maar is het afwachten in welke mate de postbodes deelnemen aan de staking van de socialistische overheidsvakbond ACOD.

Ochtendspits

Er stond woensdagochtend tijdens het piekmoment rond 8.30 uur een totale filelengte van 270 kilometer op de Belgische wegen. Dat is 50 procent meer dan op een 'gewone' woensdag, waar we 180 kilometer gemiddeld tellen. Dat meldt Touring Mobilis.

Kritiek

Werkgeversorganisatie VBO heeft opnieuw gepleit voor een minimale dienstverlening en een hervorming van het stakingsrecht. «Opnieuw blijkt dat een handvol personen op cruciale plaatsen een hele economie kunnen treffen», is de kritiek van de werkgevers. «Duizenden burgers en bedrijven worden getroffen.»