"Staatshervorming kan pas op langere termijn"

"Staatshervorming kan pas op langere termijn"

Een grote communautaire hervorming kan geen voorafgaande voorwaarde zijn voor de vorming van een regering. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez na zijn audiëntie bij de koning. "Dat is niet iets wat je op enkele dagen of enkele weken kan doen", aldus Bouchez. De MR-voorzitter vindt de piste van een noodbegroting ook "denkbeeldig". N-VA-voorzitter Bart De Wever zei gisteren dat de politieke impasse aantoont dat er nood is aan grote hervorming van het land. De Franstalige liberalen van de MR zijn geen voorstander van een nieuwe communautaire ronde. MR-voorzitter Bouchez is persoonlijk zelfs een "unitarist", al zegt hij daarbij dat er voor hem geen "taboes" zijn. In elk geval vindt Bouchez dat het communautaire de vorming van een regering niet in de weg mag staan.

"Alle partijen zijn het eens dat er een modernisering moet zijn van de staat, maar dat zal wellicht voor 2024 zijn", zei hij. Nu een voorafgaand akkoord rond het communautaire zoeken, zal volgens Bouchez de vorming van een regering enkel vertragen.

De begroting is volgens Bouchez een prioriteit. De MR-voorzitter gelooft echter niet in de piste van een noodbegroting. "Een begroting is niet iets technisch, maar iets politiek. Als je een akkoord hebt over een begroting, heb je een akkoord over iets dat breder gaat", zei Bouchez.

De MR-voorzitter vindt het ook geen goed idee om premier Sophie Wilmès, een partijgenote van hem, het veld in te sturen met een opdracht rond de regeringsvorming. "Men moet de premier niet gijzelen", aldus Bouchez.

Na Bouchez ontving de koning de co-voorzitters van Ecolo, Jean-Marc Nollet en Rajae Maouane. Zei legden vooraf geen verklaringen af. De koning ontvangt morgen de voorzitters van PS, DéFI, CD&V en Open Vld.

bron: Belga