Spray met zeewater kan hooikoortspatiënten helpen

Spray met zeewater kan hooikoortspatiënten helpen

Met de zomertemperaturen piekt ook het aandeel pollen (stuifmeel) van planten en bomen in de lucht. Bijzonder vervelend voor hooikoortspatiënten die door hun allergie onder andere hevig moeten niezen en tranende ogen of een loopneus hebben. Veel experts raden nu een speciale spray met zeewater aan, deze zou de symptomen optimaal kunnen bestrijden.

Gras- en boompollen worden vaak ingeademd via de neus. Bij mensen met een allergie gaan deze onschuldige stoffen vaak reacties veroorzaken bij het afweersysteem. Dat systeem zal daarop stoffen produceren die kunnen leiden tot hevige irritaties en jeuk aan de neus. Sommige mensen lijden hierbij zelfs aan hoofdpijn, astma en acute vermoeidheid.

Maar de neus is dus het kanaal waarlangs de pollen je lichaam binnenkomen. Veel dokters wijzen dan ook op het belang van een gezonde neus. Engels immunoloog Michael Rudenko formuleert het als volgt: "De neus is een vitaal maar vaak genegeerd orgaan. De natuurlijke beschermende folie van speciaal vocht in de neusvoering filtert de lucht die we inademen uitstekend. Het vangt stof, vervelende bacterieën en allergenen op en schakelt ze uit voordat ze schade kunnen toebrengen aan het organisme. Daarom is het belangrijk je neus dagelijks proper te maken en te hydrateren." Vooral hooikoortspatiënten doen dit aan de hand van neussprays.

Rudenko raadt vooral een speciale spray aan die gemaakt is van 100% natuurlijk zeewater. "Dat zeewater is optimaal om allergenen tegen te houden. Bovendien heeft de spray geen bijwerkingen en wanneer de spray regelmatig wordt gebruikt, kan het de noodzaak aan andere medicatie verminderen. De neusspray kan ook door iedereen worden gebruikt, zelfs kleine kinderen en zwangere vrouwen kunnen het zonder risico gebruiken", zo verzekert de dokter.

Tot slot wordt patiënten ook aangeraden om hun haar te wassen voor ze gaan slapen. Pollen zijn immers plakkerig en via het haar kunnen ze makkelijk in het bedkussen raken en zo de patiënt ook 's nachts last bezorgen. Ook het regelmatig stofzuigen van tapijten kan helpen.