Spilfiguur Veljkovic als niet-aangeslotene vervolgd door bond, maar niet verhoord

Spilfiguur Veljkovic als niet-aangeslotene vervolgd door bond, maar niet verhoord

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic, spilfiguur in 'Operatie Propere Handen', wordt door het parket van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) vervolgd in het kader van het bondsonderzoek naar matchfixing in de degradatiestrijd van vorig seizoen. Veljkovic bood zich aan als kroongetuige, maar onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen paste. "Men meende over voldoende informatie te beschikken, maar het verhaal lijkt me ongenuanceerd", bevestigde zijn advocaat Kris Luyckx. Het onderzoek van Verhaegen is afgerond, waarna bondsprocureur Kris Wagner besliste om behalve KV Mechelen, Waasland-Beveren, Olivier Myny en enkele clubleiders ook vier makelaars voor de Geschillencommissie Hoger Beroep te dagen. Onder hen ook Dejan Vejkovic, spilfiguur in de fraudezaak die het Belgisch voetbal sinds oktober teistert.

In het strafrechtelijk onderzoek van het federaal parket sloot Veljkovic een deal om Belgiës eerste spijtoptant te worden. Er werd ook bekeken of er een gelijkaardige regeling kon getroffen worden met de KBVB, maar die kwam er niet. Dat is opvallend, want in de 35 stukken van meer dan 700 pagina's die de onderzoekscoördinator van het parket mocht inkijken zaten geen verklaringen van Veljkovic. Het parket had daarom toestemming gegeven om Veljkovic in het bondsgebouw te verhoren, maar de KBVB paste.

"Blijkbaar was men er binnen de bond van overtuigd voldoende informatie te hebben voor een tuchtprocedure, ook zonder de verklaringen van Veljkovic. Maar de cohesie in het dossier lijkt totaal zoek", reageert Kris Luyckx, advocaat van Veljkovic. "Nochtans was mijn cliënt bereid alles uit de doeken te doen. Maar de KBVB wil dit verhaal blijkbaar niet tot op het bot uitzoeken. Dat gaat helaas ten koste van een aantal makkelijke slachtoffers die de volledige rekening dreigen te betalen."

Zo begrijpt Luyckx niet dat de wedstrijd Eupen-Moeskroen op de slotspeeldag van vorig seizoen zonder gevolg geklasseerd werd. "Nochtans heeft mijn cliënt daar in het strafrechtelijke onderzoek toch wel interessante verhalen over verteld. Maar bij de KBVB wil men blijkbaar niet verdergaan dan de telefoontaps. Daardoor ontspringen sommigen met boter op het hoofd de dans", aldus Veljkovic' raadsman. "Het is heel duidelijk dat de voetbalbond vooral ook de makelaars wil straffen."

Of Veljkovic zich zal gaan verdedigen voor de Geschillencommissie Hoger Beroep is voorlopig niet duidelijk. De makelaar is niet aangesloten bij de voetbalbond, maar het bondsreglement laat een opening om ook niet-aangesloten te straffen.

Het Bondsparket vorderde alvast tien jaar schorsing voor Veljkovic, die bij effectieve bestraffing niet langer als tussenpersoon zou kunnen opereren in België. Makelaars moeten immers op erewoord verklaren dat ze niets met wedstrijdvervalsing te maken hebben. Bovendien legt de Pro League de laatste hand aan een nieuw reglement, die makelaars verplicht om zich te registreren.

bron: Belga