Spijbelen voor het klimaat - Hogeschool- en universiteitsstudenten vervoegen klimaatspijbelaars

Spijbelen voor het klimaat - Hogeschool- en universiteitsstudenten vervoegen klimaatspijbelaars

Na de enorme opkomst van 12.500 klimaatspijbelaars vorige week donderdag is het vandaag uitkijken naar de derde klimaatmars van Youth for Climate in Brussel. Voor het eerst krijgt de actie steun van de hogeschool- en universiteitsstudenten. Al is hun opkomst mogelijk nog beperkt vanwege de examenperiode. Net als vorige week wandelen in Antwerpen actievoerende leerlingen om 14 uur van het Operaplein naar de Groenplaats. In Luik verzamelen jongeren voor een klimaatmars om 12 uur op de place du Marché. "Mogelijk is de opkomst van studenten nog niet in groten getale, want nog heel veel van hen hebben examens. We willen wel duidelijk maken dat 'Youth' zowel op scholieren als studenten van toepassing is", vertelt Laura Cools, initiatiefneemster van Students for Climate en nu gezicht van de studenten binnen Youth for Climate.

De studenten die vandaag aanwezig zijn, willen wel al een duidelijk signaal geven dat ook zij tot het einde willen doorgaan en dat is tot aan de verkiezingen in mei. De nieuwe beweging Students for Climate is nog volop in opbouw en werkt vooral naar hun eigen protest van 14 februari toe. Dan hoopt het tienduizenden studenten op de been te krijgen.

De klimaatmars start opnieuw om 10.30 uur op het Europakruispunt voor het station Brussel-Centraal.

In Antwerpen krijgt de actie van vorige week navolging. Toen verzamelde een honderdtal spijbelende scholieren op de Groenplaats, voorzien van mondmaskers en spandoeken. Een delegatie werd ontvangen door de Antwerpse schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a) en schepen van Leefmilieu Tom Meeuws (sp.a).

"We gaan van het Operaplein naar de Groenplaats wandelen, waar iemand van de Universiteit Antwerpen een woordje uitleg zal geven over de klimaatverandering", zegt Warre Germis van het Stedelijk Lyceum Groenhout in Berchem.

bron: Belga