Sp.a wil politieke benoemingen wettelijk verbieden

Sp.a wil politieke benoemingen wettelijk verbieden

Oppositiepartij sp.a wil dat de overheid niet langer beslist wie de ceo's en voorzitters van de raden van bestuur bij de overheidsbedrijven worden. Die benoemingen moeten voortaan gebeuren door een benoemingscomité, in functie van een vooraf bepaalde maatschappelijke visie. Dat heeft sp.a-voorzitter John Crombez in De Zevende Dag verklaard. Zijn partij zal daarvoor een wetsvoorstel indienen. Crombez kwam in het Eén-programma terug op de benoeming van Sophie Dutordoir tot ceo bij de NMBS. "Ik ben een treinreiziger. Je ziet dat reizigers vaak moeten rechtstaan en de regering beslist extra zetels in de raden van bestuur te creëren", blikte de Vlaamse socialist terug. Hij wil dat het niet langer de regeringen zijn die de benoemingen doen.

Concreet wil sp.a dat een benoemingscomité de juiste mensen selecteert op basis van hun kennis of band met de maatschappelijke visie. Zijn partij heeft in het verleden zelf weliswaar deelgenomen aan een politieke benoemingscarrousel, ook bij de NMBS. "Het maakt niet uit wie in het verleden hoe is benoemd", zegt Crombez. "We moeten ophouden met iets waar we het allemaal over eens zijn. Dit is een positief voorstel naar de toekomst".

Tegelijkertijd wil de sp.a-voorzitter dat we overheidsbedrijven in ons land durven verankeren en de mogelijkheid van coöperatieven in het leven roepen. Op die manier zou de inbreng van Belgisch spaargeld een alternatief kunnen bieden voor een beursgang of een internationale uitverkoop. Hij merkt daarbij op dat bpost de voorbije tien jaar is uitgebouwd tot één van de meest performante postbedrijven in Europa en dat Proximus is gemoderniseerd, "met een controlerende overheid". De mogelijkheid die de meerderheid heeft gecreëerd om het overheidsaandeel af te bouwen, getuigt volgens Crombez van weinig visie.

bron: Belga