Sp.a dringt aan op snelle oprichting van mensenrechteninstituut

Sp.a-Kamerlid Dirk Van der Maelen wil dat er snel een interfederaal mensenrechteninstituut komt, en vraagt hoorzittingen organiseert met alle betrokken actoren. De socialisten reageren daarmee op een opiniestuk van komiek en Amnesty International-ambassadeur Geert Hoste. Geert Hoste, in zijn rol als Amnesty-ambassadeur, dringt er maandag in een opiniestuk op aan snel te werk te maken van een interfederaal mensenrechteninstituut. De meerderheid kwam die belofte uit het regeerakkoord nog niet na, volgens Hoste omdat staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken "drijft op vooroordelen" over het instituut en er weigerachtig tegenover staat.

S.pa treedt Hoste daarin bij. "Verschillende internationale organisaties kaartten de voorbije jaren al aan dat een interfederaal mensenrechteninstituut een belangrijke tekortkoming is in ons land. We worden daarvoor zelfs jaarlijks op de vingers getikt door de mensenrechtenraad van de VN", benadrukt Kamerlid Dirk Van der Maelen.

Maar de regering doet, ondanks beloftes van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA), te weinig, vindt Van der Maelen. "Helaas moet ik vaststellen dat de regering hard blaast maar intussen haar huiswerk maar niet afgewerkt krijgt. Mijn partij vraagt daarom hoorzittingen met de verschillende actoren om op die manier constructief tot een oplossing te komen", zegt hij.

Het kabinet-Geens benadrukt dat de besprekingen nog bezig zijn, en zegt dat de minister zich houdt aan het engagement. De CD&V'er beloofde eerder al dat er nog deze legislatuur stappen vooruit zouden worden gezet.

Francken stelt op zijn beurt dat hij het dossier goed kent, en "helemaal niet op vooroordelen drijft". "Ik heb dit jaren als Vlaamse cabinetard opgevolgd. De deur staat altijd open", schrijft hij op Twitter.

bron: Belga