Soedan - Beke: "ontslag van Francken is niet aan de orde"

Voor CD&V-voorzitter Wouter Beke is het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) "niet aan de orde". "CD&V heeft in 2014 een engagement genomen voor de volle vijf jaar, en daar blijven we bij", zei hij maandagmiddag na afloop van het CD&V-partijbureau. De crisissfeer binnen de federale regering lijkt daarmee bezworen. De politieke toekomst van staatssecretaris Francken hing al weken aan een zijden draadje nadat hij tegenover premier Charles Michel had gelogen over de repatriëring van Soedanese vluchtelingen. Enkele CD&V-kopstukken lieten afgelopen weekend nog blijken dat de staatssecretaris "zijn conclusies moest trekken", waarop N-VA-voorzitter Bart De Wever liet weten dat hij de regering zou laten vallen als coalitiepartners zijn staatssecretaris bleven aanvallen.

CD&V-voorzitter Beke zette maandagochtend de puntjes op de 'i'. "Dit is een zaak van persoonlijke deontologie. Als de staatssecretaris vindt dat hij nog kan functioneren, dan is dat zijn zaak. De deontologie van de ene is duidelijk verschillend dan die van anderen, maar dat is dan zo. Voor ons is er verder niets aan de orde."

Ook vervroegde verkiezingen zijn voorlopig "absoluut niet aan de orde". "Dat is met vuur spelen. De mensen verwachten van ons heel terecht dat we ook in 2018 beslissingen nemen, niet dat we spelletjes spelen. Er is voldoende vertrouwen om het regeerakkoord uit te voeren."

bron: Belga