Snikheet met plaatselijk kans op onweer

Snikheet met plaatselijk kans op onweer

Het blijft deze namiddag snikheet, met temperaturen die kunnen oplopen tot 36 graden in het centrum van het land. Een plaatselijke onweersbui kan hier en daar voor wat tijdelijke verkoeling zorgen, maar op de meeste plaatsen blijft het droog, meldt het KMI. België beleeft momenteel een hittegolf. Even voor het middaguur overschreed het kwik de grens van 30 graden Celsius. Dat betekent dat België een hittegolf beleeft. Klimatologisch wordt gesproken van een hittegolf wanneer minstens 5 opeenvolgende dagen een temperatuur van 25°Celsius of meer wordt opgemeten, waarvan bovendien minstens 3 dagen met temperaturen van 30° Celsius of meer.

Deze namiddag blijft het overwegend zonnig, bij snikhete temperaturen van 35 à 36 graden in het centrum van het land. Aan de kust brengt een zeebries in de namiddag wat soelaas: daar halen we maxima tot 30 graden. Het blijft overwegend droog, al kunnen stapelwolken hier en daar wel uitgroeien tot plaatselijke onweersbuien. Bij een onweer kan er flink wat neerslag vallen op korte tijd en is ook hagel niet uitgesloten. Vanavond en vannacht is er nog kans op lokale onweersbuien, maar op de meeste plaatsen blijft het droog. Het wordt een warme nacht, met minima van 16 graden in de Hoge Venen tot 23 graden in de grote steden.

Morgen opnieuw zonnig en zo mogelijk nog warmer, met maxima tot 37 graden in het centrum en de Kempen. Hier en daar opnieuw kans op een plaatselijke onweersbui, vooral na de middag en in het westen en het centrum van het land. Vrijdagavond- en nacht wordt het overal wisselend tot zwaarbewolkt, met kans op regen- en onweer. In het oosten van het land is het wachten tot het einde van de nacht vooraleer er een spatje regen valt. Het blijft opnieuw zacht, met minima tot 23 graden.

Het weekend kondigt zich iets koeler aan. Zaterdag verwacht het KMI tijdelijk veel bewolking en regen- of onweersbuien, al komen er in de namiddag wel opklaringen aan vanaf de kust. De maxima liggen tussen 22 en 27 graden, met aan zee een vrij krachtige wind. Zondag opnieuw droog met opklaringen, met maxima tussen 22 en 27 graden.

Begin volgende week meestal wisselend bewolkt maar wel droog, al is er kans op een plaatselijke bui. Het blijft warm, met maxima tussen 25 en 30 graden. Woensdag opnieuw veel zon, vanaf donderdag mogelijk opnieuw wat warmer met maxima tegen de 30 graden in het centrum.

bron: Belga