Sluiting cultuursector stuit op onbegrip en felle kritiek: «Wij zijn weer het slachtlam»

Sluiting cultuursector stuit op onbegrip en felle kritiek: «Wij zijn weer het slachtlam»
Belga / L. Dieffembacq

Het Overlegcomité besloot woensdag dat vanaf 26 december een verbod op binnenevenementen geldt, waaronder cultuurvoorstellingen en bioscoopvertoningen. De cultuursector reageert boos, verontwaardigd en verslagen. Verscheidene Waalse en Brusselse bioscopen weigeren te sluiten.

Bevoegd minister Jambon had donderdag een virtueel gesprek met vertegenwoordigers van de cultuursector over de bijkomende maatregelen. «De minister-president heeft geluisterd naar de standpunten, gevoeligheden en voorstellen van de diverse subsectoren», zegt zijn kabinet. Jambon zal in overleg met de sector zoeken «naar de juiste steunmaatregelen om deze nieuwe klap te boven te komen».

«Jojo-beleid»

Acteur en theatermaker Stany Crets roept op om zondagmiddag samen te komen op het Muntplein in Brussel om te protesteren tegen de sluiting van de cultuursector. «Voor de zoveelste keer zijn wij het zwarte schaap. Het slachtlam», zegt hij op Facebook. «Niemand die het begrijpt.»

Ook Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) is streng voor de maatregelen, en dan vooral de sluiting van de cultuursector. «Met zo’n jojo-beleid creëer je geen draagvlak voor maatregelen en speel je met het mentaal en financieel welzijn van duizenden mensen», klinkt het.

Regeringspartij Ecolo vraagt intussen om de beslissing om de cultuursector op slot te gooien, terug te draaien. «Soms moet men erkennen dat men niet de juiste keuze heeft gemaakt. Ik vraag u om die beslissing te herzien», sprak Kamerlid Marie-Colline Leroy. «Waarom riskeren we het vertrouwen van de experten en de burgers op de proef te stellen met arbitraire beslissingen?»