Slordige mensen zijn creatiever

Slordige mensen zijn creatiever

Ligt je zetel vol met tijdschriften? Heb je overal zakdoeken, koffiekopjes en theezakjes rondslingeren en lijkt het alsof een bom is ontploft op je bureau? Dan is volgens Kathleen Vos, professor marketing aan de University of Minnesota, de kans groot dat je een creatieve geest hebt.

Voor haar onderzoek deelde ze 48 mensen op in 2 gelijke groepen. De eerste groep moest brainstormen in een opgeruimde ruimte, de tweede in een rommelige zaal. Wat bleek? De tweede groep kwam met de meest creatieve ideeën op de proppen. Op basis van haar bevindingen, besluit ze dat een rommelig bureau ervoor zorgt dat mensen onconventioneel en creatiever gaan nadenken.

https://giphy.com/embed/kXBVtKjLxINji

Maar er is meer: de Amerikaan Eric Abrahamson beweert dat opruimen pure tijdverspilling is. De professor van de Colombia Business School en auteur van het boek 'A Perfect Mess: The Hidden Benefits of Disorder' denkt dat mensen enkel en alleen focussen op de voordelen van een nette omgeving. Ze vergeten dat het heel wat tijd kost om een bepaalde ruimte te ordenen. Stel dat je per maand tien uur besteed aan het uitmesten van je bureau, dan ben je effectief tien uur kwijt dat je efficiënt had kunnen werken.

Of om het met de woorden van Einstein te zeggen: "Als een rommelig bureau een teken is van een rommelige geest, waar staat een leeg bureau dan voor?"