Slim oordopje vertaalt gesprekken in real time

Slim oordopje vertaalt gesprekken in real time

Binnenkort zal een gesprek tussen mensen die een verschillende taal spreken nooit meer stroef verlopen, dankzij dit nieuwe kleine toestelletje. De Pilot bestaat uit twee oordopjes en kan bestuurd worden via een bijhorende app op je smartphone.

Star Trek

Het toestel klinkt als de universele vertaler die de personages in Star Trek gebruiken om aliens te verstaan, maar het is geen sciencefiction meer. Het oorapparaat is ontworpen door het New Yorkse bedrijf Waverly Labs en stelt mensen via technologie in staat om elkaar te verstaan, ook al spreken ze niet dezelfde taal. «Het is een droom om in een wereld te leven waar er geen taalbarrières meer zijn», stelt een van de ontwikkelaars. «Ik kwam op het idee toen ik een Frans meisje leerde kennen en met haar wilde praten.»

Hoe de technologie precies werkt, houden de ontwikkelaars liever voor zichzelf.

Bij de lancering in de herfst zal de Pilot enkel nog maar kunnen vertalen tussen Engels, Spaans, Italiaans en Frans, maar het bedrijf hoop het aantal talen snel uit te breiden met onder andere Arabisch, Hindi, Slavische en Afrikaanse talen. De Pilot zal 129 dollar (114 euro) kosten en kan je vanaf 25 mei op voorhand bestellen via de website van Waverly Labs.

Ondertussen werkt Skype ook aan een vergelijkbare technologie voor mensen die willen bellen in verschillende talen. Ook Microsoft zegt aan iets gelijkaardig te werken.

Foto Waverly Labs