Slik. Kruipen in huis gemiddeld 1.500 spinnen rond?

Slik. Kruipen in huis gemiddeld 1.500 spinnen rond?

Het zou niet alleen om oude huizen gaan, maar ook in nieuwbouwhuizen komen veel spinnen voor. Nu.nl checkte of deze bewering waar is en waar de spinnen dan vandaan komen.

Waar het bericht in Axed op gebaseerd is, is niet duidelijk. Wel staat in een boek van spinnendeskundige Koen van Keer dat in elk hygiënisch huis zeker 1.000 à 2.000 spinnen leven.

Jinze Noordijk van het EIS Kenniscentrum Insecten vertelt dat hij niet weet of het bericht waar is. "Het is bekend dat alle huizen vol zitten met spinnen. In ieder huis zitten zeker een paar honderd spinnen. 1.500 spinnen in één huis is dus niet heel vreemd. Eén spin kan honderden eitjes leggen, als zo'n nest uitkomt zijn er dus even heel veel spinnen in huis. Maar het aantal spinnen fluctueert ook enorm. Al die nieuwe spinnetjes in een nest hebben voedsel nodig en het is mogelijk dat ze elkaar eerst gaan opeten. Na één of twee weken kunnen dan nog maar tien tot twintig spinnen uit zo'n nest over zijn.”

De huisspin

Ongeacht het precieze aantal, spinnen zijn er in overvloed. Toch zijn ze niet altijd zichtbaar. Noordijk vertelt dat dit komt omdat ze 3D-webben maken in de hoeken van je huis. Zo maakt de huisspin - de meest voorkomende spinnensoort in Nederlandse huizen - een web in de vorm van een trechter.

"Maar omdat spinnenwebben niet goed bestand zijn tegen de stofdoek of stofzuiger, zitten ze vooral op plekken waar mensen niet snel zullen komen. Achter die kast die te zwaar is om te verschuiven, in de kruipruimte en tussen de dozen op zolder.”

Niet schadelijk

Zoveel spinnen in huis hebben is misschien geen prettig idee, toch kan het geen kwaad. "Ze zijn niet gevaarlijk voor mensen en veroorzaken ook geen schade. Terwijl ze wel insecten eten die schade veroorzaken, zoals zilvervisjes die boeken beschadigen, of kevers die je tapijt vernielen.”

Of de bewering van het tijdschrift nu echt waar is blijft volgens Nu.nl onbewezen. Wel is duidelijk dat het in ieder geval om een paar honderd spinnen per huis gaat.

Bron: Metro Nederland